|

AMD: Λύθηκε το πρόβλημα υπερφόρτωσης των Ryzen 7000 X3D

 

Η AMD ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιλύσει τα προβλήματα τάσης που προκαλούσαν τυχαίες υπερφορτώσεις στους νέους επεξεργαστές της σειράς 7000X3D.

Η εταιρεία διένειμε ένα νέο BIOS firmware update στους συνεργάτες της που θέτει περιορισμούς τάσης στις motherboards με AM5 Socket με τις οποίες είναι συμβατοί οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές. Η νέα ενημέρωση θα πρέπει να αποτρέψει τη λειτουργία των επηρεαζόμενων CPU πέραν των προβλεπόμενων ορίων τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της AMD, Matthew Hurwitz, η εταιρεία έχει εντοπίσει το πρόβλημα και έχει ήδη διανείμει μια νέα AMD Generic Encapsulated Software Architecture. Αυτή θέτει σε εφαρμογή μέτρα σε ορισμένα power rails σε AM5 motherboards για να αποτρέψει τη λειτουργία της CPU πέρα από τα όρια των προδιαγραφών της. Αυτό περιλαμβάνει ένα ανώτατο όριο στην τάση SOC στα 1,3V.

Στις αρχές της εβδομάδας άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορές από κατόχους 7950X3D και 7800X3D που αποκάλυπταν σοβαρές ζημιές του επεξεργαστή από την υπερφόρτωση, με πλήρη καταστροφή του μετά από λίγα δευτερόλεπτα σε πολλές περιπτώσεις. Η AMD αναγνώρισε τις αναφορές σε επίσημη δήλωση και επιβεβαίωσε ότι διερευνά το ζήτημα. Η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε στην πραγματικότητα τι ήταν αυτό που προκαλούσε την υπερφόρτωση των επεξεργαστών, παρά την κυκλοφορία μιας διόρθωσης, ωστόσο υπάρχουν υποψίες ότι σχετίζεται με το χειροκίνητο overclocking.

Η AMD αναμένει από τους διάφορους συνεργάτες της να κυκλοφορήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες μια νέα ενημέρωση BIOS για τις motherboards τους με AM5 Socket. Η εταιρεία συνιστά στους πελάτες που τρέχουν οποιαδήποτε από τις επηρεαζόμενες CPU να ελέγξουν την ιστοσελίδα του κατασκευαστή της μητρικής τους πλακέτας για να διασφαλίσουν ότι το σύστημά τους τρέχει το πιο ενημερωμένο λογισμικό για τον επεξεργαστή τους.

Τόσο η MSI όσο και η ASUS έχουν ήδη εκδώσει ενημερώσεις BIOS που περιορίζουν τις επιλογές τάσης CPU εντός ασφαλών ορίων. Ανεξάρτητα από την επικείμενη διόρθωση, η AMD εξακολουθεί να ενθαρρύνει όλους τους χρήστες που επηρεάζονται από το ζήτημα να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία υποστήριξης πελατών της, με τις περιπτώσεις αυτές να έχουν προφανώς προτεραιότητα.

Το overclocking έχει ήδη απενεργοποιηθεί στα Ryzen X3D τσιπ, καθώς χρησιμοποιούν μια 3D V-cache, η οποία απαιτεί ένα hard-coded όριο τάσης. Η λειτουργία τους σε υψηλότερη τάση ή συχνότητα παρέχει ελάχιστα οφέλη στην απόδοση και καθιστά τους επεξεργαστές ασταθείς και ευαίσθητους στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Επομένως, είναι προτιμότερο να μην προσπαθήσετε να παρακάμψετε αυτόν τον περιορισμό. Ωστόσο, η διόρθωση αυτή προφανώς δεν θα εμποδίσει τους χρήστες από το overclocking της μνήμης χρησιμοποιώντας προφίλ EXPO ή XMP. Επιπλέον δεν θα πρέπει να εμποδίσει τους χρήστες να χρησιμοποιούν την τεχνολογία Precision Boost Overdrive (PBO) της AMD για την αύξηση της απόδοσης.

View full article