|

Σύλληψη δύο ατόμων που παρείχαν παράνομα πρόσβαση σε συνδρομητικά κανάλια

 

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε δύο Έλληνες για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών καναλιών.

Μέσω αυτόφωρης διαδικασίας, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο Ελλήνων που παρείχαν παράνομα πρόσβαση σε συνδρομητικά κανάλια. Καταγγελία που έγινε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανέφερε πως οι εμπλεκόμενοι μέσω μίας ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας και με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών μέσων παρείχαν σε τρίτους τη δυνατότητα θέασης συνδρομητικών καναλιών χωρίς να καταβάλλεται η νόμιμη συνδρομή.

Οι δύο συλληφθέντες για τον έλεγχο του πελατολογίου τους χρησιμοποιούσαν εφαρμογές επικοινωνίας που διέθεταν συστήματα κρυπτογράφησης ενώ λέγεται πως είχαν περισσότερους από 1400 συνδρομητές. Έπειτα από έρευνα και αφού εντοπίστηκε ο ένας εκ των δύο σε κατάστημα σε περιοχή της Αθήνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι και πέντε USB Sticks. Στον υπολογιστή τους βρέθηκε πρόγραμμα διαχείρισης πελατών, ο οποίος περιείχε 1465 συνδρομητές εκ των οποίων οι 818 ήταν ενεργοί.

Όλοι οι ενεργοί χρήστες είχαν καταβάλει χρηματική συνδρομή η οποία ξεκινούσε από τα 10€ το μήνα και κυμαίνονταν ανάλογα το χρονικό διάστημα της συνδρομής. Υπολογίζεται πως τα μηνιαία έσοδα έφταναν έως και τα 8.180€ και λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα λειτουργούσε για τουλάχιστον 11 μήνες, το συνολικό όφελος ξεπερνά τα 89.980€. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η ζημία για τη συγκεκριμένη συνδρομητική τηλεόραση ανέρχεται στα 314.930€.

Όλα όσα κατασχέθηκαν θα εξεταστούν και εργαστηριακά ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση. Όπως αναφέρεται, η έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση και τον εντοπισμό του συνόλου των εμπλεκόμενων ατόμων, συνεχίζεται.

[via]