|

Linux: Αποδείξεις ότι υπάρχουν πολύ πιο γρήγορα Distros από τα Windows 11

 

Στην ιστοσελίδα Phoronix πραγματοποίησαν πρόσφατα μία συγκριτική δοκιμή μεταξύ 5 Linux distros και του νέας γενιάς λειτουργικού συστήματος της Microsoft, Windows 11, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή με Intel Core i9-11900K (Rocket Lake).

Το λειτουργικό σύστημα Windows 11 Pro διάθετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις μέχρι τις 18 Οκτωβρίου και βρέθηκε αντιμέτωπο με τις τελευταίες εκδόσεις ορισμένων δημοφιλών διανομών Linux, Ubuntu 20.04.3 LTS, Ubuntu 21.10, Arch Linux, Fedora Workstation 35 και Clear Linux 35150.

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο σύστημα Rocket Lake με τη χρήση διάφορων δημοφιλών benchmarks. Ο επεξεργαστής έτρεχε με τις stock συχνότητες, σε συνδυασμό με 2 x 16GB DDR4-3200 μνήμης, ένα solid state drive τύπου Corsair Force MP600 NVMe στα 2TB και μία κάρτα γραφικών AMD Radeon VII. Όλα τα λειτουργικά συστήματα εγκαταστάθηκαν από την αρχή (clean install) και με τις εξ ορισμού ρυθμίσεις τους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Phoronix, από τις 44 μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, τα Windows 11 Pro αποδείχτηκαν ταχύτερα μόνο σε τρεις με την πλατφόρμα της Intel, Clear Linux να κυριαρχεί στο 75% των περιπτώσεων ακολουθούμενο από το Fedora Workstation 35 στη δεύτερη θέση. Στο 9% των περιπτώσεων η διανομή της Fedora ήταν εκείνη που βρέθηκε στη πρώτη θέση.

Στις 44 μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Linux βρίσκεται ξεκάθαρα μπροστά από τα Windows 11 στην τωρινή πλατφόρμα της Intel (άγνωστο επί του παρόντος αν θα επαναληφθεί το ίδιο και με τη νέα πλατφόρμα της Intel που περιλαμβάνει τους 12ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core). Με το συγκεκριμένο Rocket Lake σύστημα, οι διανομές Ubuntu, Arch και Fedora ήταν κατά μέσο όρο περίπου 11% ταχύτερες των Windows 11 Pro ενώ το Clear Linux αποδείχτηκε 18% ταχύτερο του λειτουργικού συστήματος της Microsoft αλλά και κατά περίπου 5% ταχύτερο από τις υπόλοιπες διανομές Linux. Λεπτομερή αποτελέσματα για την δοκιμή θα βρείτε εδώ.

[via]