|

Google: To Authenticator συγχρονίζει πλέον τους κωδικούς μιας χρήσης στο cloud

 

Οι 2fa κωδικοί σας στο Google Authenticator, πλέον δεν μένουν για πάντα στη συσκευή σας ακόμα και αν τη χάσετε, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα.

Η τελευταία έκδοση του Authenticator για Android και iOS αποθηκεύει πλέον αντίγραφα ασφαλείας των κωδικών στο λογαριασμό σας στο Google τα οποία μένουν στο cloud μέχρι να τα ζητήσετε από κάποια νέα συσκευή. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται να εξουσιοδοτήσετε εκ νέου όλες τις συνδεδεμένες εφαρμογές και ιστοσελίδες σας (ή να σαρώσετε QR κωδικούς) μόνο και μόνο επειδή αποκτήσατε νέο smartphone.

Μόλις αποκτήσετε την τελευταία έκδοση της εφαρμογής, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες για να συνδεθείτε στη Google και να ενεργοποιήσετε το συγχρονισμό. Φυσικά, θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός σας στο Google είναι ασφαλής για να αποτρέψετε τους εισβολείς από το να κάνουν κατάχρηση του Authenticator και να έχουν πρόσβαση εκεί που δεν πρέπει.

Η Google εξακολουθεί να προωθεί τη δυνατότητα συνδέσεων χωρίς κωδικό πρόσβασης κυρίως με την τεχνολογία των passkeys. Ωστόσο, αναγνωρίζει επίσης ότι οι χρήστες εξακολουθούν να βασίζονται σε κωδικούς μιας χρήσης (2fa) ή αλλιώς στην “επαλήθευση δύο βημάτων/παραγόντων”. Η ενημέρωση του Authenticator υπόσχεται να μειώσει μερικούς από τους πονοκεφάλους της χρήσης αυτών των κωδικών μέχρι να είστε έτοιμοι να μεταβείτε σε άλλο σύστημα. Αυτό μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τη χρήση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, αν προηγουμένως φοβόσασταν τι θα συνέβαινε σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του τηλεφώνου σας.

Η ενέργεια αυτή της Google δεν είναι πάντως καινούρια στο χώρο των αντίστοιχων λύσεων. Εφαρμογές όπως το Microsoft Authenticator και το Authy διαθέτουν επίσης αντίγραφα ασφαλείας στο cloud. Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι το εργαλείο της Google είναι ίσως το πιο δημοφιλές απ’ όλα, με τη Google να μην έχει προχωρήσει σε σημαντικές βελτιώσεις εδώ και αρκετό καιρό. Ο συγχρονισμός στο cloud αποτελεί σίγουρα μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν, ιδίως όταν πολλές εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Authenticator ως εναλλακτική λύση στη συμβατική εισαγωγή κωδικού πρόσβασης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο