|

To Emotet και το Qbot στη λίστα με τα πιο διαδεδομένα Malware

 

Η Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), κορυφαίος πάροχος λύσεων κυβερνοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο, δημοσίευσε τον πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Νοέμβριο του 2022. Αυτό το μήνα παρατηρούμε την επιστροφή του Emotet, ενός φιλόδοξου κακόβουλου λογισμικού Trojan που έκανε ένα σύντομο διάλειμμα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Τη μετακίνηση του Qbot στην τρίτη θέση για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021, με παγκόσμια επίπτωση 4%, ενώ υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των επιθέσεων Raspberry Robin, ενός εξελιγμένου worm που συνήθως χρησιμοποιεί κακόβουλες μονάδες USB για να μολύνει μηχανήματα.


Τον Ιούλιο του 2022, η Check Point Research (CPR) ανέφερε μια σημαντική μείωση της παγκόσμιας επίδρασης και δραστηριότητας του Emotet, υποψιαζόμενη ότι η απουσία του θα ήταν μόνο προσωρινή. Όπως είχε προβλεφθεί, το κακόβουλο λογισμικό Trojan που εξαπλώνεται από μόνο του επανέρχεται και πάλι στο δείκτη, φτάνοντας στη δεύτερη θέση ως το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό το Νοέμβριο, με αντίκτυπο 4% σε οργανισμούς παγκοσμίως. Ενώ το Emotet ξεκίνησε ως τραπεζικό trojan, ο αρθρωτός σχεδιασμός του επέτρεψε να εξελιχθεί σε διανομέα για άλλους τύπους κακόβουλων προγραμμάτων, και συνήθως διαδίδεται μέσω εκστρατειών phishing. Η αυξημένη επικράτηση του Emotet θα μπορούσε να συμβάλει εν μέρει σε μια σειρά νέων εκστρατειών κακόβουλου spam που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για τη διανομή των ωφέλιμων φορτίων του τραπεζικού trojan IcedID.


Επίσης, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021, το Qbot, ένα Trojan που κλέβει τραπεζικά στοιχεία έφτασε στην τρίτη θέση της λίστας με τα κορυφαία κακόβουλα λογισμικά, με συνολική επίπτωση 4%. Οι δράστες των επιθέσεων που βρίσκονται πίσω από το κακόβουλο λογισμικό είναι εγκληματίες του κυβερνοχώρου με οικονομικά κίνητρα, οι οποίοι κλέβουν οικονομικά δεδομένα, τραπεζικά διαπιστευτήρια και πληροφορίες του προγράμματος περιήγησης ιστού από μολυσμένα και παραβιασμένα συστήματα. Μόλις οι δράστες επιθέσεων Qbot καταφέρουν να μολύνουν ένα σύστημα, εγκαθιστούν ένα backdoor για να παραχωρήσουν πρόσβαση σε χειριστές ransomware, οδηγώντας σε διπλές επιθέσεις εκβιασμού. Τον Νοέμβριο το Qbot αξιοποίησε μια ευπάθεια των Windows Zero-Day για να παρέχει στους δράστες πλήρη πρόσβαση σε μολυσμένα δίκτυα.


Αυτόν τον μήνα υπήρξε επίσης αύξηση στις εμφανίσεις του Raspberry Robin, ενός εξελιγμένου worm που χρησιμοποιεί κακόβουλες μονάδες USB που περιέχουν αρχεία συντόμευσης των Windows, τα οποία φαίνονται νόμιμα, αλλά στην πραγματικότητα μολύνουν τα μηχανήματα των θυμάτων. Η Microsoft διαπίστωσε ότι έχει εξελιχθεί από ένα ευρέως διαδεδομένο worm σε μια μολυσματική πλατφόρμα για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού, που συνδέεται με άλλες οικογένειες κακόβουλου λογισμικού και εναλλακτικές μεθόδους μόλυνσης πέραν της αρχικής εξάπλωσης του USB drive.


"Ενώ κάποια εξελιγμένα κακόβουλα προγράμματα μπορούν να παραμείνουν αδρανή κατά τη διάρκεια μιας ήρεμης περιόδου, οι τελευταίες εβδομάδες αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση ότι δεν θα παραμείνουν αδρανή για πολύ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε, γι' αυτό είναι σημαντικό όλοι να παραμένουν σε εγρήγορση όταν ανοίγουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κάνουν κλικ σε συνδέσμους, επισκέπτονται ιστότοπους ή μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες", δήλωσε η Maya Horowitz, VP Research στην Check Point Software.

Η CPR αποκάλυψε επίσης ότι το "Web Servers Malicious URL Directory Traversal" είναι η πιο συνηθισμένη ευπάθεια που αξιοποιείται, επηρεάζοντας το 46% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενη στενά από το "Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure" με αντίκτυπο 45%. Τον Νοέμβριο η εκπαίδευση/έρευνα παρέμεινε επίσης στην πρώτη θέση ως ο κλάδος με τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως.

[via]