|

Οι πάροχοι παράνομων υπηρεσιών IPTV κερδίζουν έως και €1 δις ετησίως

 


Η ψηφιακή πειρατεία και οι πάροχοι παράνομων υπηρεσιών IPTV παραμένουν ανοιχτές πληγές για τους δημιουργούς περιεχομένου και τις νόμιμες επιχειρήσεις καθώς σύμφωνα με έρευνα τα έσοδα των πειρατών, μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνούν το €1 δις ετησίως.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα για το έτος 2019, τέτοιες παράνομες υπηρεσίες χρησιμοποιήθηκαν από σχεδόν 13,7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή από το 3,6% του πληθυσμού της.

 Εν μέσω πανδημίας, οι αριθμοί πιστεύεται ότι αυξήθηκαν σημαντικά με το έγκλημα κατά της πνευματικής ή διανοητικής ιδιοκτησίας να εξελίσσεται σε μία ιδιαίτερα επικερδή δραστηριότητα για τους παρόχους παράνομων υπηρεσιών IPTV ή τους διακινητές παράνομου περιεχομένου. Εταιρείες που κατέχουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως εμπορικά σήματα ή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ανέφεραν σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε απώλεια κύκλου εργασιών (33%), ζημία στη φήμη τους (27%) και απώλεια ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος (15%) λόγω παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας τους.

Επικαλούμενος σχετική έρευνα του EUIPO, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κάνει λόγο για σημαντική κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προς όφελος παράνομων δραστηριοτήτων και πειρατείας. Στο πλαίσιο μιας ανασκόπησης εκατομμυρίων δημοσίων συζητήσεων σε μέσα κοινωνική δικτύωσης όπως στα Facebook, Twitter, Instagram και Reddit, η διαπιστώθηκε ότι το ένα τρίτο των συζητήσεων σχετικών με ψηφιακό περιεχόμενο (περίπου 35%) ενδέχεται να συνδέονταν με πειρατικό περιεχόμενο ή παράνομες υπηρεσίες. Ειδικά στα Reddit και Twitter, οι συζητήσεις σχετικές με την πειρατεία κινηματογραφικών και μουσικών έργων είναι ιδιαίτερα έντονες και πολλές, ειδικά από την Άνοιξη του 2020 και μετά, ουσιαστικά δηλαδή με την επίσημη έναρξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

[via]