|

Νέο Skype Trojan αναγκάζει μολυσμένα PCs να παράγουν Bitcoins


Σύμφωνα με την Kaspersky, ένα νέο trojan malware με την ονομασία Trojan.Win32.Jorik.IRCbot.xkt, εξαπλώνεται ραγδαία μέσω του Skype και πρωτοπορεί μιας και αναγκάζει τους μολυσμένους υπολογιστές να παράγουν Bitcoins τα οποία αποστέλλουν στον δημιουργό του.

Το trojan εξαπλώνεται μέσω μηνυμάτων στο Skype που προσπαθούν να πείσουν τον χρήστη να τα κλικάρει, αυτήν την στιγμή η εξάπλωση γίνεται με ρυθμό 2000 κλικ ανά ώρα, και μόλις το κάνει κατεβαίνει το trojan από server στην Ινδία και αρχίζει να κατεβάζει τα υπόλοιπα κομμάτια του κώδικα χρησιμοποιώντας το Hotfile, ενώ συνδέεται με server στην Γερμανία αναμένοντας οδηγίες.

Μετά την μόλυνση, τα περισσότερα Antivirus δεν το ανιχνεύουν ακόμα, ενεργοποιείται ο Bitcoin miner application,που χρησιμοποιεί τους πόρους του υπολογιστή, τις περισσότερες φορές στο maximum και αρχίζει να παράγει Bitcoins τα οποία στέλνει στους δημιουργούς του.

Tι είναι το Bitcoin
 


Για όσους δεν γνωρίζουν το bitcoin είναι ένα εικονικό νόμισμα του οποίου οι συναλλαγές δεν μπορούν να παρακολουθηθούν. Τα bitcoins δεν συνδέονται με κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, αλλά αποθηκεύονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του κατόχου τους. Η διακίνηση τους γίνεται ανώνυμα μέσα από ένα δίκτυο p2p κάτι που σημαίνει ότι καμμία αρχή δεν μπορεί να «παγώσει» τον λογαριασμό σας ούτε να γνωρίζει το μέγεθος του λογαριασμού σας ή το με ποιους συναλλάσσεστε.

Αν εμπιστεύεσαι το σύστημα του Bitcoin, απλά κατεβάζεις ένα πρόγραμμα που λειτουργεί ως client που επικοινωνεί με το δίκτυο p2p και μέσω αυτού κάνεις τις συναλλαγές σου.

Τέτοια προγράμματα υπάρχουν και για Windows και για MacOs και για Linux. Τα bitcoins δημιουργούνται με βάση ένα δικτυακό αλγόριθμο που φροντίζει ώστε να μην «κόβεται» συνεχώς νέο χρήμα, αλλά αυτό να αυξάνεται με μια γεωμετρική μέθοδο.


[via]