|

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ρωτά αν επιθυμούμε την κατάργηση της αλλαγής ώρας


Από τις αρχές του χρόνου, έχει γίνει πιο έντονη η συζήτηση για κατάργηση της αλλαγής ώρας στην Ευρώπη, μια πρόταση που επανέφερε η Φινλανδία στις αρχές του χρόνου και το Ευρωκοινοβούλιο να προχωρά σε ψήφισμα τον Φεβρουάριο ζητώντας από την Επιτροπή να προβεί σε ενδελεχή αξιολόγηση της οδηγίας και, εάν είναι αναγκαίο, να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρησή της.

Με τη σημερινή εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά ανοικτή δημόσια διαβούλευση, ρωτώντας τους Ευρωπαίους Πολίτες μέσω ερωτηματολογίου στην ιστοσελίδα της, αν επιθυμούν την κατάργηση της ισχύουσας εξαμηνιαίας αλλαγής της ώρας σε όλα τα κράτη μέλη και απαγόρευση των περιοδικών αλλαγών ή την διατήρηση των ισχυουσών ρυθμίσεων για τη θερινή ώρα.  Ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος είναι ότι η πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο δεν είναι τις τελευταίες ώρες εφικτή εξαιτίας προβλημάτων στον server όπως ενημερωνόμαστε από σχετικό μήνυμα, κάτι που μπορεί να οφείλεται στην υψηλή κίνηση.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ρολόγια πηγαίνουν μία ώρα μπροστά το καλοκαίρι και μία ώρα πίσω πάλι το χειμώνα, μια κατάσταση που ισχύει ως επί το πλείστον, από τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. Την εποχή εκείνη, οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα στόχευαν κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλοι παράγοντες, όπως η οδική ασφάλεια, οι αυξημένες δυνατότητες αναψυχής χάρη στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας ή απλά η εναρμόνιση των εθνικών πρακτικών με αυτές των γειτονικών χωρών ή των κυριότερων εμπορικών εταίρων. Σε επίπεδο Ε.Ε, οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα ισχύουν από τη δεκαετία του 1980 με στόχο να ενοποιηθούν οι διαφορετικές εθνικές ημερομηνίες μετάβασης στη θερινή ώρα, ώστε να διασφαλιστεί με τον τρόπο μια εναρμονισμένη προσέγγιση για την αλλαγή της ώρας εντός της ενιαίας αγοράς.

Tο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ (εκτός από τα ιρλανδικά) και μπορείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε γλώσσα της ΕΕ.

[via]