|

[First Look] Δοκιμάζουμε το DM500s Gemini 4.70 GSF Mod



Τις τελευταίες ημέρες είχα την τύχη να δοκιμάσω ένα εξαιρετικό image για τα μικρά 500αρακια της Dream Multimedia, φτιαγμένο με μεράκι από τα παιδιά της G.S.F. Team.

Ο λόγος για το πολύ αναμενόμενο DM500s Gemini 4.70 GSF Mod, όπου και θα το δούμε παρακάτω σε πρώτη επίσημη αποκλειστική παρουσίαση, μέσω του MinOtaVrS Blog.



Το νέο αυτό image, ακολουθεί την ίδια συνταγή με το 4.60 GSF Mod, είναι μια τροποποίηση του τελευταίου επίσημου Gemini 4.70 για Dreambox 500s και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η απίστευτη ταχύτητα απόκρισης, ερχόμενο by default με 83% ελεύθερη μνήμη στην var!



Εξαιρετική εντύπωση μου έκανε η πολύ γρήγορη σάρωση όπου, για τέσσερις διαφορετικούς δορυφόρους κατά το Automatic multisat Scan, χρειάστηκαν μόλις 8 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα όταν για την ίδια σάρωση δορυφόρων με το EDG Nemesis ήθελες κοντά στα 30 λεπτά!

Ένα άλλο αξιοσημείωτο που δείχνει και την φιλοσοφία του είναι ο χρόνος εκκίνησης του δέκτη ο οποίος δεν ξεπερνά τα 29 δευτερόλεπτα δηλαδή 18 ολόκληρα δευτερόλεπτα πιο ταχύς σε σχέση πάντα με το image του EDG Nemesis.

Το συγκεκριμένο image μας έχει αποδείξει ότι αγαπάει τους κλώνους και έρχεται να μας το υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά, καθώς πλην της αφαίρεσης της "βόμβας" και της απενεργοποίησης του Online image update από τους servers της Gemini, έχει ενσωματωμένο και το Script Fix my MAC καθώς η Gemini στο 4.70 έχει ενσωματώσει και έναν δεύτερο έλεγχο για κλώνους όπου μέσω MAC Blacklists κόβει την πρόσβαση στο internet.



Για όσους αποφασίσετε να το εγκαταστήσετε οι εκπλήξεις δεν σταματάνε εδώ καθώς μέσα από τα Addons του Blue Panel σας περιμένει ένας ολοκαίνουριος Addons Server που μέχρι την δεδομένη χρονική στιγμή περιλαμβάνει:
- GSF Flexy 1.0.7 με την μεγαλύτερη βάση ελληνικών υποτίτλων για dreambox, Εβδομαδιαίο Ελληνικό της Nοva και πολλά άλλα.

- Drtic 2.2 με τους υποτίτλους να πηγαίνουν στο /tmp.

- RSS Reader με ελληνικά feeds.

- Teletext με υποστήριξη ελληνικών.

- Η πληρέστερη μέχρι στιγμής ελληνική μετάφραση από τον mcelliot_g. .

- Ψευδογλώσσα για ελληνικό EPG με αγγλική γλώσσα στα menu.

- Επίσημη ελληνική γλώσσα του Gemini.

- CCCam Info 1.1.

- Tuxbox Commander.

- Επιλεγμένα plugins απο τον server του Gemini όπως το Dreamnetcast για Internet radio, Jukebox για να ακούτε τα mp3 σας και το πολύ γνωστό Tuxbox Commander.
Ένα άλλο πολύ θετικό σε αντίθεση με το 4.60 GSF Mod, είναι ότι αυτό το image έρχεται σε μορφή Universal Flashing με δυνατότητα εγκατάστασης μέσω DreamUp, Flash Wizard και root.cramfs με το τελευταίο να έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε εκδόσεις Gemini μεγαλύτερες της v4.

Στα αρνητικά του τώρα και μετά από τα εξαντλητικά τεστ που του έγιναν, διαπιστώσαμε ότι όπως και στην προηγούμενη έκδοση, το remote control του web interface είναι απενεργοποιημένο λόγω αστάθειας.

Προσωπικά θα το θέλαμε να υπάρχει καθώς δεν είναι λίγοι οι iphone users που έχουν το iDreamRemote ή άλλα σχετικά apps έτσι ώστε να διαχειρίζονται το remote control του δέκτη τους από μακρία μέσω WiFi. Αυτό όμως δεν αποτελεί από μόνο του πρόβλημα καθώς μπορείς να επιλέξεις τα κανάλια από λίστα αντί του εικονικού remote control.

To παραπάνω όπως καταλαβαίνετε δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς μιλάμε για ένα πολύ καλό, γρήγορο και αξιόπιστο image το οποίο δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα Dreambox 500s.

Εν κατακλείδι οι προσθήκες και οι αλλαγές σε σχέση με το επίσημο Gemini 4.70 για DM500s και οι οποίες αφορούν το READ ONLY κομμάτι του image είναι οι παρακάτω :
* Αφαίρεση της "βόμβας" για κλώνους. Πλήρως ελεγμένο σε κλώνους.

* By Default CCcam 2.1.2.

* Διόρθωση των προβλημάτων του streaming όπου by default έχουμε σπασίματα κατά την θέαση στο PC μέσω VLC, και προσθήκη του zapstream από το Pli, έτσι ώστε να έχουμε άψογη εικόνα. ( Ανοίγουμε το VLC--> open url και δίνουμε http://mydreamboxip:31344 [όπου dreamboxip η ΙΡ του δέκτη σας])

* Προτεραιότητα σε ελληνικά κανάλια ήχου εφόσον βρεθούν στο stream του καναλιού.

* Ngrab Plugins (Start/Stop)

* Καινούργια logos κατά το boot του δεκτή, την ανίχνευση καναλιών και
στην λειτουργία ραδιοφώνου.

* Πλήρως λειτουργικές όλες οι γλώσσες, και ειδικές ελληνικές γραμματοσειρές.

* Καινούργιος addons server προσβάσιμος απο το Blue Panel -> Addons

* Απενεργοποίηση του Online image update απο τους servers της Gemini. (Menu->Setup->Expert Setup->Software Update->Internet Update) για αποφυγή
τυχαίας αναβάθμισης σε επίσημα Gemini images και καταστροφή των κλώνων.

* Script (Plugins -> Fix my MAC)

* Ενημερωμένο satellites.xml για το εύρος δορυφόρων: Amazonas 1/2 (61.0W) - Eutelsat W5 (70.5E)

* Grab για λήψη screenshots.

* Προσθήκη Ελληνικής ψευδογλώσσας κατά την εκκίνηση, για ελληνικό EPG με αγγλική γλώσσα στα menu.

* Δυνατότητα εγκατάστασης του image μεσω DreamUp, Flash Wizard και root.cramfs

* Άλλες μικρότερης σημασίας διορθώσεις.
Κλείνοντας αυτή την μικρή παρουσίαση θα ήθελα να ευχαριστήσω την Greek Sat Freaks Team για την ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετάσχω έστω και λίγο σε αυτό το καταπληκτικό project ευχόμενος να συνεχίσει με το ίδιο μεράκι και κέφι την εξαιρετική δουλειά που κάνει παρουσιάζοντάς μας πραγματικά διαμάντια όπως είναι αυτό το image και αποδεικνύοντας προς πείσμα των καιρών ότι το 500αρακι έχει πολλά ψωμιά ακόμα.

Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια μια δοκιμή θα πείσει πλέον και τον πιο δύσπιστο καθώς ελέω ταχύτητας, η πλήρης εγκατάστασή του θέλει μετά βίας δεκαπέντε λεπτά.

Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν έτσι ώστε να το κατεβάσετε και να το δοκιμάσετε μετά και την επίσημη διάθεσή του, η οποία και αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, μέχρι τότε δείτε το video που σας ανέβασα.

Για να αποφύγετε τυχόν «κακοτοπιές» μέχρι την επίσημη κυκλοφορία, το md5sum του image είναι: 575e263d5b747cdb82900939f40b9215 .

enjoy!!