|

Flow Computing: Iσχυρίζεται ότι μπορεί να εκατονταπλασιάσει την ισχύ οποιουδήποτε επεξεργαστή

 

Η Flow Computing προβάλει έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς ισχυρισμούς στην ιστορία της μηχανικής των επεξεργαστών.

Η Flow Computing ισχυρίζεται κάτι που φαντάζει τουλάχιστον εκπληκτικό: υποστηρίζει ότι μπορεί να εκατονταπλασιάσει τις επιδόσεις οποιασδήποτε CPU, μεταφέροντας μέρος του φορτίου που καλείται να διαχειριστεί σε μια ειδική, παράλληλη επεξεργαστική μονάδα (ΡΡU), εντός ή εκτός του chip. Επίσης, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να διπλασιάσει τις επιδόσεις οποιουδήποτε υπολογιστικού κώδικα, άμεσα, ακόμη και αν οι προγραμματιστές δεν σηκώσουν καν το δαχτυλάκι τους για να τον βελτιστοποιήσουν για τη νέα τεχνολογία που προτείνει η φινλανδική εταιρία. Η PPU θα μπορούσε μάλιστα να ενσωματωθεί ακόμη και σε κινητά και ρολόγια, όπως υποστηρίζει η εταιρία, βελτιώνοντας θεαματικά τις επιδόσεις και τη διάρκεια της μπαταρίας, αφαιρώντας φόρτο εργασίας από τη CPU.

Όμως, η εταιρία δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε επίδειξη, κι αυτό γιατί η Flow δεν έχει κατασκευάσει ακόμη κάποιο chip, ούτε και σκοπεύει απαραίτητα να το κάνει, όπως δήλωσαν οι συνιδρυτές της εταιρίας στο Verge.

Η εταιρία είναι παρακλάδι του Τεχνικού Ερευνητικού Κέντρου VTT στη Φινλανδία, και κάνει την εμφάνισή της στο προσκήνιο έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους περίπου 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως η τεχνολογία ARM, που κατασκευάζει επαναχρησιμοποιούμενα IP blocks, τα οποία πουλά σε μεγάλους κατασκευαστές επεξεργαστών, η Flow ευελπιστεί να υπογράψει συμφωνίες με εταιρίες όπως η AMD, η Apple, η Intel, η Nvidia και η Qualcomm, ώστε να αναλάβουν αυτές στη συνέχεια. Μέχρι στιγμής, η Flow δεν έχει επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της χρησιμοποιώντας απτό επεξεργαστή αλλά έναν πίνακα FPGA και ορισμένες προσομοιώσεις, ενώ εργάζεται πάνω στο σχεδιασμό ενός πυρήνα PPU και ενός compiler που θα μπορεί να εκμισθώνει σε άλλες εταιρίες.

Για την ώρα, η Flow είναι απλά μια σειρά από πατενταρισμένες τεχνικές, όπως εξήγησαν οι συνιδρυτές της εταιρίας, Μάρτι Φόρσελ και Τίμο Βάλτονεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Σον Χόλιστερ, δημοσιογράφο του Verge.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο