Σοβαρά θέματα σε Intel επεξεργαστές 13ης και 14ης γενιάς
Έντονη ανησυχία έχουν δημιουργήσει στην PC hardware κοινότητα οι δεκάδες αναφορές που κάνουν τελευταία το γύρο του διαδικτύου σχετικά με σοβαρά προβλήματα σε συστήματα με Intel Core επεξεργαστής 13ης γενιάς (Raptor Lake) και 14ης γενιάς (Raptor Lake Refresh). Συγκεκριμένα, πολλοί κάτοχοι αναφέρουν ότι τα συστήματά τους παρουσιάζουν αστάθεια και συχνά έρχονται αντιμέτωποι με crashes.
Η Intel έσπασε τώρα τη σιωπή της, εξηγώντας επιτέλους τι συμβαίνει. Συγκεκριμένα, το μέσο Igor's Lab κατάφερε να δει ένα μήνυμα που έστειλε ο tech κολοσσός στους κατασκευαστές μητρικών, στους οποίους και ρίχνει το μπαλάκι η Intel. Όπως φαίνεται, έχει αρχίσει να δημιουργείται μια άτυπη κόντρα μεταξύ των δημιουργών motherboards, για το ποία εταιρία θα προσφέρει την γρηγορότερη πλατφόρμα, με αποτέλεσμα οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του BIOS να έχουν πολύ επιθετικές τάσεις για να τρέχουν οι CPUs σε υψηλότερες τάσεις.
Η Intel τονίζει ότι πολλές εταιρίες έχουν αρχίσει να απενεργοποιούν ακόμη και τις προστασίες θερμότητας για να επιτύχουν τα υψηλότερα δυνατά overclocks, ακόμη και με κόστος την αστάθεια. Ήδη βέβαια, πολλοί κατασκευαστές έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται, έπειτα από την παρατήρηση της Intel. Για παράδειγμα, το νεότερο BIOS της ASUS περιλαμβάνει το πιο συντηρητικό 'Intel Baseline Profile' που κάνει τα συστήματα πιο σταθερά, ενώ και η Gigabyte ξεκίνησε να δοκιμάζει κάτι αντίστοιχο στα νεότερα beta BIOS της.
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το μήνυμα της Intel που θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Η επίσημη τοποθέτηση της Intel:
Η Intel έχει παρατηρήσει ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να σχετίζεται με συνθήκες λειτουργίας εκτός προδιαγραφών που οδηγούν σε συνεχή υψηλή τάση και συχνότητα κατά τη διάρκεια περιόδων αυξημένης θερμότητας.
Η ανάλυση των επηρεαζόμενων επεξεργαστών δείχνει ότι ορισμένα εξαρτήματα παρουσιάζουν μετατοπίσεις στις ελάχιστες τάσεις λειτουργίας, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με τη λειτουργία εκτός των προδιαγεγραμμένων συνθηκών λειτουργίας της Intel.
Παρόλο που η βασική αιτία δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, η Intel έχει παρατηρήσει ότι η πλειονότητα των αναφορών αυτού του προβλήματος προέρχεται από χρήστες με μητρικές κάρτες με δυνατότητα overclock.
Η Intel έχει παρατηρήσει ότι οι μητρικές πλακέτες με chipset της σειράς 600/700 συχνά ορίζουν τις προεπιλογές του BIOS ώστε να απενεργοποιούν τις ασφάλειες θερμότητας και παροχής ενέργειας που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίζουν την έκθεση του επεξεργαστή σε παρατεταμένες περιόδους υψηλής τάσης και συχνότητας, για παράδειγμα:
– Απενεργοποιούν το Current Excursion Protection (CEP)
– Ενεργοποιούν το IccMax Unlimited bit
– Απενεργοποιούν το Thermal Velocity Boost (TVB) και/ή το Enhanced Thermal Velocity Boost (eTVB)
Πρόσθετες ρυθμίσεις που ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο αστάθειας του συστήματος:
– Απενεργοποίηση των C-states
– Χρήση του Windows Ultimate Performance mode
– Αύξηση των PL1 και PL2 πέραν των συνιστώμενων ορίων της Intel®
Η Intel ζητά από τους κατασκευαστές συστημάτων και μητρικών πλακετών να παρέχουν στους τελικούς χρήστες ένα προεπιλεγμένο προφίλ BIOS που αντιστοιχεί στις συνιστώμενες ρυθμίσεις της Intel.
Η Intel συνιστά ανεπιφύλακτα οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις BIOS του πελάτη να διασφαλίζουν τη λειτουργία εντός των συνιστώμενων ρυθμίσεων της Intel.
Επιπλέον, η Intel συνιστά στους κατασκευαστές μητρικών πλακετών να εφαρμόζουν προειδοποιήσεις για τους τελικούς χρήστες που να τους προειδοποιούν για τυχόν ξεκλείδωτη χρήση ή overclocking.
Η Intel συνεχίζει να διερευνά ενεργά αυτό το ζήτημα για να προσδιορίσει τη βασική αιτία και θα παρέχει πρόσθετες ενημερώσεις μόλις γίνουν διαθέσιμες σχετικές πληροφορίες.
Η Intel θα δημοσιεύσει μια δημόσια δήλωση σχετικά με την κατάσταση του προβλήματος και τις συνιστώμενες από την Intel ρυθμίσεων BIOS τον Μάιο του 2024.
[via]