|

Ομαδική αγωγή κατά της Meta για φερόμενη εκμετάλλευση χρηστών του Facebook στο ΗΒ


 Ένας νομικός εμπειρογνώμονας συνεργάστηκε με μια εταιρεία για να μηνύσει τη Meta για λογαριασμό 44 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυριζόμενος ότι τα δεδομένα τους αξιοποιήθηκαν κατά παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, αναφέρει το TechCrunch. Η εταιρεία ζητά αποζημίωση ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τους χρήστες του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αγωγή κατατέθηκε από την ειδική στο δίκαιο του ανταγωνισμού Dr. Liza Lovdahl Gormsen και χρηματοδοτείται από την Innsworth, μια δικηγορική εταιρεία που αναλαμβάνει υποθέσεις με αντάλλαγμα ένα μερίδιο από τις κερδισμένες αποζημιώσεις. Ισχυρίζεται ότι, παρόλο που οι χρήστες δεν πληρώνουν για να χρησιμοποιούν το Facebook, παραδίδουν δεδομένα που έχουν σημαντική αξία.
"Εκμεταλλεύονται τους χρήστες παίρνοντας τα προσωπικά τους δεδομένα χωρίς να τους αποζημιώνουν κατάλληλα για τη λήψη αυτών των δεδομένων", δήλωσε ο Lovdahl Gormsen. "Δεν νομίζω ότι οι χρήστες είναι απολύτως ξεκάθαροι όταν κάνουν κλικ στους όρους και τις προϋποθέσεις για το πόσο άδικη είναι αυτή η συμφωνία".

Πρόσθεσε ότι το Facebook έχει γίνει "το μοναδικό κοινωνικό δίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα μπορούσατε να είστε σίγουροι ότι συνδέεστε με τους φίλους και την οικογένειά σας σε ένα μέρος". Και ακόμη και καθώς κλείδωνε τους χρήστες στο οικοσύστημά του (το οποίο περιλαμβάνει το WhatsApp και το Instagram), παρακολουθούσε τους χρήστες και σε άλλους ιστότοπους. "Έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά για να επιβάλει αθέμιτους όρους και προϋποθέσεις στους απλούς Βρετανούς, δίνοντάς της τη δύναμη να εκμεταλλεύεται τα προσωπικά τους δεδομένα", σύμφωνα με τον Lovdahl Gormsen.

Σύμφωνα με το Engadget η αγωγή καλύπτει την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2015 έως την 31η Δεκεμβρίου 2019. Πρόκειται για ομαδική αγωγή "opt-out", που σημαίνει ότι οι χρήστες δεν θα χρειαστεί να προβούν σε καμία ενέργεια για να λάβουν αποζημίωση στην υπόθεση, εκτός εάν αποφασίσουν να εξαιρεθούν.

"Οι άνθρωποι έχουν δωρεάν πρόσβαση στην υπηρεσία μας. Επιλέγουν τις υπηρεσίες μας επειδή τους παρέχουμε αξία και έχουν ουσιαστικό έλεγχο του τι πληροφορίες μοιράζονται στις πλατφόρμες της Meta και με ποιον. Έχουμε επενδύσει σημαντικά για να δημιουργήσουμε εργαλεία που τους επιτρέπουν να το κάνουν αυτό", δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στον Guardian σε δήλωσή του.


[via]