|

Windows 11 SE: Νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος για μαθητές

 

Η Microsoft ετοιμάζει μια νέα έκδοση των Windows 11 για μαθητές.

Την Τρίτη, η Microsoft παρουσίασε τα Windows 11 SE, τα οποία θα τροφοδοτούν ένα φορητό υπολογιστή φιλικό προς τα παιδιά που ονομάζεται Surface Laptop SE.

«Είναι το πρώτο Surface που κατασκευάστηκε ειδικά για μαθητές, με οθόνη 11,6 ιντσών, κάμερα 720p HD και στερεοφωνικά ηχεία», δήλωσε στην ανακοίνωση η Αντιπρόεδρος της Microsoft του τμήματος Education Marketing, Paige Johnson.

Το προϊόν ξεκινά από 249$ και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Ωστόσο, το νέο Surface Laptop SE δεν θα προσφέρεται μέσω λιανοπωλητών. Αντίθετα, η Microsoft σχεδιάζει να το πουλήσει σε σχολεία και ιδρύματα μόνο μέσω καναλιών πωλήσεων που απευθύνονται στον τομέα της εκπαίδευσης. (Εν τω μεταξύ, η εταιρεία θα συνεχίσει να πουλά τα Surface Laptop Go και Surface Go τόσο σε καταναλωτές όσο και σε σχολεία.)

Όσο για τα Windows 11 SE, το λειτουργικό σύστημα μοιάζει πολύ με τα τυπικά Windows 11. Ωστόσο, η Microsoft έχει κάνει κάποιες τροποποιήσεις για να το απλοποιήσει για τα παιδιά, τόσο εντός όσο και εκτός της τάξης.

Για να γίνει αυτό, τα Windows 11 SE θα ανοίξουν αυτόματα μεμονωμένες εφαρμογές σε λειτουργία πλήρους οθόνης. Μια δυνατότητα "snap" μπορεί επίσης να ανοίξει δύο παράθυρα εφαρμογών δίπλα-δίπλα, διευκολύνοντας έναν μαθητή να προβάλει ένα ζευγάρι προγραμμάτων ταυτόχρονα.

Η λειτουργία snap των Windows 11 SE.

Τα Windows 11 SE θα κυκλοφορήσoυν με το Chromium powered Edge, επομένως οι επεκτάσεις του Google Chrome θα λειτουργούν κανονικά.

Οι υπεύθυνοι πληροφορικής του σχολείου μπορούν επίσης να προωθήσουν εξ αποστάσεως εφαρμογές τρίτων στο λειτουργικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των Chrome, Zoom και τυχόν τοπικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Εν τω μεταξύ, οι δάσκαλοι μπορούν να τοποθετήσουν εξ αποστάσεως ειδικά κουμπιά στο λειτουργικό σύστημα που θα φορτώνουν μια ιστοσελίδα με ένα κλικ, καταργώντας την ανάγκη για έναν μαθητή να πληκτρολογήσει μια μεγάλη διεύθυνση URL.

Το απλοποιημένο μενού έναρξης των Windows 11 SE.

Επιπλέον, οι διάφορες εφαρμογές του Office, όπως το Microsoft Word, το PowerPoint και το Excel, θα λειτουργούν χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι σχολικές εργασίες που είναι αποθηκευμένες στα προγράμματα θα συγχρονίζονται επίσης αυτόματα με το cloud μόλις συνδεθεί ο φορητός υπολογιστής σε αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Τα νέα αντιπροσωπεύουν την τελευταία προσπάθεια της Microsoft να ανταγωνιστεί τα Chromebook της Google, τα οποία έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή ως επιλογή χαμηλού κόστους για την παροχή υπολογιστών στους μαθητές.

Το Surface Laptop SE δεν προσφέρει πολλά όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές. ο φορητός υπολογιστής 1 κιλού, διαθέτει οθόνη 1.366x768, επεξεργαστές Intel Celeron και μνήμη RAM είτε 4 GB είτε 8 GB. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Microsoft, ένα βασικό στοιχείο είναι η δυνατότητα επισκευής του προϊόντος. Η εταιρεία σχεδίασε το Surface Laptop SE έτσι ώστε τα μέλη του σχολικού προσωπικού να μπορούν να ανταλλάσσουν εξαρτήματα επιτόπου, καταργώντας την ανάγκη αποστολής του προϊόντος σε ένα ειδικό κέντρο επισκευής.

Η Microsoft σχεδιάζει επίσης την παράδοση του λειτουργικού συστήματος μέσω φορητών υπολογιστών εκπαίδευσης από τρίτους. Οι προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Acer, Asus, Dell, Dynabook και Lenovo, ετοιμάζουν προϊόντα για τα Windows 11 SE χρησιμοποιώντας τσιπ τόσο από την Intel όσο και από την AMD.

«Αναμένουμε ότι η πλειονότητα των συσκευών θα είναι διαθέσιμη για παραγγελία μέσω εκπαιδευτικών καναλιών αργότερα φέτος και το 2022, σύμφωνα με την αγορά», πρόσθεσε η εταιρεία. Ορισμένες από τις συσκευές τρίτων θα ξεκινούν επίσης από 249$.

[via]