|

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη μαζική παρακολούθηση των ιδιωτικών επικοινωνιών

 

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την μερική καταστολή του νόμου περί ePrivacy, επιτρέποντας στους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων να αναζητούν αυτόματα όλα τα προσωπικά μηνύματα κάθε πολίτη για υποτιθέμενο ύποπτο περιεχόμενο και να αναφέρουν ύποπτες υποθέσεις στην αστυνομία. Η Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία Πειρατών στην ομάδα των Πρασίνων / EFA καταδικάζει σθεναρά αυτήν την αυτοματοποιημένη μαζική παρακολούθηση, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά το τέλος της ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή αλληλογραφία. Οι ευρωβουλευτές του Pirate Party σκοπεύουν να αναλάβουν νομική δράση.

Στη σημερινή ψηφοφορία, 537 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν το Chatcontrol, με 133 ψήφους κατά και 20 αποχές. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αθώοι πολίτες υποπτεύονται ότι διέπραξαν αδίκημα λόγω αναξιόπιστων διαδικασιών. Σε μια πρόσφατη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, το 72% των πολιτών της ΕΕ αντιτάχθηκαν στη γενική παρακολούθηση των μηνυμάτων τους. Ενώ οι πάροχοι αρχικά θα έχουν την επιλογή να αναζητήσουν ή όχι να αναζητήσουν επικοινωνίες, η νομοθεσία παρακολούθησης, η οποία αναμένεται το φθινόπωρο, είναι να υποχρεώσει όλους τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών να προβούν σε διακρίσεις.

Οι πειρατές σχεδιάζουν νομική δράση κατά του κανονισμού

Τα σχέδια της ΕΕ για έλεγχο συνομιλίας έχουν επιβεβαιωθεί ότι παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα από έναν πρώην δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο Patrick Breyer σκοπεύει να αναλάβει νομική δράση κατά του κανονισμού και αναζητά θύματα κακοποίησης που θα υποβάλουν έναν τέτοιο καταγγέλλοντα. «Τα θύματα κακοποίησης επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτήν τη μαζική παρακολούθηση» , εξηγεί ο Breyer. «Το να μπορείς να μιλάς ελεύθερα για την κακοποίηση που έχουν υποστεί και να ζητάς βοήθεια σε έναν ασφαλή χώρο είναι ζωτικής σημασίας για τα θύματα σεξουαλικής βίας. εξαρτάται από τη δυνατότητα επικοινωνίας με ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Αυτοί οι ασφαλείς χώροι αφαιρούνται τώρα από αυτούς, κάτι που θα αποτρέψει τα θύματα από το να ζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη. "

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει έναν κανονισμό παρακολούθησης που θα καθιστά υποχρεωτικό τον έλεγχο συνομιλίας για όλους τους παρόχους μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων. Προηγουμένως ασφαλείς κρυπτογραφημένες υπηρεσίες αγγελιοφόρων end-to-end όπως το Whatsapp ή το Signal θα αναγκαστούν να εγκαταστήσουν ένα backdoor. Υπάρχει σημαντική αντίδραση σε αυτά τα σχέδια: Μια δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή της ΕΕ αποκάλυψε ότι το 51% όλων των ερωτηθέντων αντιτίθενται στον έλεγχο συνομιλίας για παρόχους e-mail και μηνυμάτων. Το 80% των ερωτηθέντων δεν θέλει να εφαρμόζεται έλεγχος συνομιλίας σε κρυπτογραφημένα μηνύματα. Λόγω της αντίστασης, ο Επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ Ylva Johannson ανέβαλε την πρόταση έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Περισσότερες πληροφορίες για το Chatcontrol: www.chatcontrol.eu