|

Κατασκευάστηκε επαναστατική μπαταρία με πρότυπο ένα… σάντουιτς

 

Το BLT είναι ένα δημοφιλές ανά τον κόσμο είδος σάντουιτς που ονομάστηκε έτσι από τα βασικά συστατικά του το μπέικον, το μαρούλι και την τομάτα (Bacon, Lettuce, Tomato) και τον τρόπο που τα υλικά τοποθετούνται ανάμεσα στις φέτες του ψωμιού. Επιστήμονες της Σχολής Μηχανολογίας και Εφαρμοσμένης Επιστήμης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησαν μια νέα επαναστατική μπαταρία για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα εμπνεόμενοι όπως αναφέρουν από την «μηχανική» του συγκεκριμένου σάντουιτς.

Η μπαταρία βασίζεται στην χρήση της τεχνολογίας λιθίου και μετάλλου, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα και ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Οι ερευνητές σχεδίασαν μια διάταξη της μπαταρίας με διαφορετικά επίπεδα στα οποία τοποθετούνται οι ηλεκτρολύτες με τρόπο ανάλογο που τοποθετούνται τα υλικά σε ένα σάντουιτς BLT.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μπαταρία τους θα έχει διάρκεια ζωής 10-15 έτη και θα φορτίζονται πλήρως μέσα σε χρονικό διάστημα 10-20 λεπτών. Οι σημερινές μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν μέση διάρκεια ζωής τα επτά έτη και χρειάζονται κατά μέσο όρο οκτώ ώρες για να φορτιστούν πλήρως.

Η αχίλλειος πτέρνα αυτής της μπαταρίας όπως και των υπολοίπων που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα είναι η σταθερότητας στην λειτουργίας της. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ασχολούνται πλέον με την επίλυση αυτού του προβλήματος ώστε να καταφέρουν σύντομα να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη εκδοχή της μπαταρίας τους.

[via]