|

Android 12: Πιο γρήγορο και με μεγάλες σχεδιαστικές αλλαγές

Η νέα έκδοση του Android θα δίνει μεγάλη έμφαση και στην προστασία προσωπικών δεδομένων.

Η μεγαλύτερη αλλαγή design στο Android έρχεται με την έκδοση Android 12, την οποία και αποκάλυψε επίσημα η Google στο I/O Keynote 2021. 

Με μια γρήγορη ματιά, αυτό που εύκολα θα παρατηρήσει κανείς είναι τα στρογγυλεμένα ορθογώνια σε διάφορα σημεία του λειτουργικού, όπως και τα πολυποίκιλα χρώματα. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αλλαγή, όμως όχι η μοναδική.

Αρχικά, το "Material You" είναι μια νέα σχεδιαστική αρχή που θα υπάρξει στο Android 12 αλλά και σε άλλο λογισμικό ή hardware της Google - συγκεκριμένα, αναφέρθηκε (ως ένα παράδειγμα) η καλύτερη συνεργασία με Chromebooks. Ο χρήστης θα μπορεί να προσαρμόζει τα χρώματα και τα (ανασχεδιασμένα) widgets στις προτιμήσεις του, ενώ τα χρώματα του UI θα μπορούν να κληρονομούνται από το wallpaper που χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή για να το συμπληρώνουν αισθητικά.

Έπειτα, νέα animations θα δώσουν νέα ζωή σε κάθε μενού, παράλληλα μειώνοντας το φόρτο που προσθέτουν στο σύστημα ώστε να λειτουργεί γρηγορότερα παρά την πιο περίτεχνη εμφάνισή του. Ο χώρος των ειδοποιήσεων φιλοξενεί περισσότερες επιλογές, όπως τα Google Pay και Home Controls, και η Google Assistant πλέον θα μπορεί να κληθεί με παρατεταμένο πάτημα του power button.

Σειρά έχει το Privacy Dashboard, που δείχνει εύκολα ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε κάμερα, μικρόφωνο και τοποθεσία. Από εκεί θα μπορεί ο χρήστης να αφαιρέσει δικαιώματα από οποιαδήποτε εφαρμογή τα χρησιμοποιεί. Στην δεξιά επάνω πλευρά της οθόνης θα βρίσκεται πλέον και μια πράσινη ένδειξη όπου θα εμφανίζεται ξεκάθαρα ποιο από τα τρία δικαιώματα έχει και χρησιμοποιεί μια εφαρμογή όταν βρίσκεται σε λειτουργία - για παράδειγμα ανοίγοντας την κάμερα, θα εμφανίζονται τα εικονίδια κάμερας και μικροφώνου.

Μέσω του ανασχεδιασμένου Quick Settings στην κορυφαία μπάρα, ο χρήστης εύκολα (με ένα άγγιγμα) θα μπορεί να αφαιρέσει επιτόπου όποια δικαιώματα θελήσει. Μια ακόμη δυνατότητα θα είναι η επιλογή μεταξύ αναγνώρισης ακριβούς τοποθεσίας ή κατά προσέγγιση, για χρήση με εφαρμογές που δε χρειάζεται να γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία κάποιου, όπως η εφαρμογή καιρού. Βοηθώντας στο κομμάτι της προστασίας προσωπικών δεδομένων, το Private Compute Core θα επεξεργάζεται δεδομένα τοπικά. Λειτουργεί ξεχωριστά από το υπόλοιπο λειτουργικό και δεν επιτρέπει την πρόσβαση δικτύου για τα συγκεκριμένα δεδομένα. 

Τέλος, η Google ανέφερε βελτιωμένες επιλογές προσβασιμότητας, widgets συνομιλιών όπως και άλλη μια φορά ότι σκοπεύει να κάνει ευκολότερη την πρόσβαση σε third-party app stores.

Το Android 12 διατίθεται ήδη (σε μορφή public beta) για τα εξής κινητά:

  • Google Pixel 3/3 XL
  • Google Pixel 3a/3a XL
  • Google Pixel 4/4 XL
  • Google Pixel 4a/4a XL
  • Google Pixel 5

Αναφέρθηκε πως 11 κατασκευαστές θα λάβουν επίσης πρόσβαση σε δεύτερο χρόνο, για περίπου ισάριθμες συσκευές. Δεδομένου ότι (παραδοσιακά) οι τελευταίες εκδόσεις Android κυκλοφόρησαν προς το τέλος του καλοκαιριού ή λίγο αργότερα, πιθανότατα θα γίνει ευρέως διαθέσιμο την ίδια περίοδο όπως υπολογίζει η Google όμως μόνο αν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο. 

[via]