|

Πρόστιμο στην Alibaba 2,8 δισ. $ για μονοπώλιο

Η Κίνα "χτύπησε" την Alibaba, έναν από τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς λιανοπωλητές της χώρας, με πρόστιμο ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (18,2 δισεκατομμύρια γιουάν), μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου παραβίασε τον αντιμονοπωλιακό νόμο της Κίνας, ανέφεραν οι The New York Times . Το πρόστιμο, το οποίο αντιπροσωπεύει το 4 τοις εκατό των εγχώριων πωλήσεων της Alibaba το 2019, είναι τρεις φορές υψηλότερο από το πρόστιμο των 975 εκατομμυρίων δολαρίων που επιβλήθηκε από την Κίνα στην αμερικανική Qualcomm το 2015.

Η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα για την Alibaba τον Δεκέμβριο για να προσδιορίσει εάν η εταιρεία εμπόδισε τους εμπόρους να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε άλλες πλατφόρμες. Η ρυθμιστική αρχή της Κίνας διαπίστωσε ότι οι πρακτικές της Alibaba είχαν αρνητικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και την καινοτομία στο Διαδίκτυο. Η Alibaba χρησιμοποίησε δεδομένα και αλγόριθμους για να ενισχύσει τη δική της θέση στην αγορά, με αποτέλεσμα ένα «ακατάλληλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», ανέφερε σε δήλωση η κρατική διοίκηση της Κίνας για την κανονιστική ρύθμιση αγοράς . Η εταιρεία θα πρέπει να μειώσει τις αντιανταγωνιστικές τακτικές της και να παρέχει εκθέσεις συμμόρφωσης στην κυβέρνηση για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Alibaba δήλωσε σε δήλωσή της ότι αποδέχθηκε το πρόστιμο και δεσμεύτηκε να κάνει βελτιώσεις για να εξυπηρετήσει καλύτερα την «ευθύνη της για την κοινωνία».

«Θα ενισχύσουμε περαιτέρω την εστίασή μας στη δημιουργία αξίας πελατών και την εμπειρία των πελατών, καθώς και θα συνεχίσουμε να εισάγουμε μέτρα για τη μείωση των εμποδίων εισόδου και του επιχειρηματικού κόστους λειτουργίας στις πλατφόρμες μας», αναφέρει η δήλωση της εταιρείας. «Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ένα λειτουργικό περιβάλλον για τους εμπόρους και τους συνεργάτες μας που θα είναι πιο ανοιχτό, πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό και πιο περιεκτικό στην κοινή χρήση των καρπών της ανάπτυξης».

Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ανέφερε κέρδη τρίτου τριμήνου 2020 - 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


[via]