|

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την Xiaomi “στρατιωτική εταιρεία της Κίνας”

 

H Xiaomi, τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones αυτή την στιγμή, χαρακτηρίστηκε από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας σαν “στρατιωτική εταιρεία της Κίνας”.

Αυτός ο χαρακτηρισμός σημαίνει ότι η κινεζική εταιρεία μπορεί πλέον να συμπεριληφθεί στις εκτελεστικές αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ και να απαγορευτεί σε αμερικανικές εταιρείες και επενδυτές να συνεργάζονται μαζί της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Από την πλευρά της η Xiaomi θεωρεί ότι “λειτουργεί σε συμφωνία με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς των χωρών στις οποίες επιχειρεί”. Παράλληλα, στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι “η εταιρεία δεν ελέγχεται, ούτε σχετίζεται με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις και σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στρατιωτική εταιρεία της Κίνας”.

Μένει να φανεί αν η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα απορρίψει την συγκεκριμένη απόφαση μιας και η τοποθέτηση της Xiaomi στην σχετική λίστα θεωρήθηκε έκπληξη. Οι περισσότερες εκ των κινεζικών εταιρειών που τοποθετούνται στην “μαύρη λίστα” είναι προσανατολισμένες στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και ειδικεύονται σε τομείς όπως η αεροπορική βιομηχανία, η διαστημική τεχνολογία, η ναυπήγηση πλοίων, τα χημικά, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και άλλες μορφές υποδομών. Η Xiaomi είναι καθαρά μία εταιρεία που παράγει καταναλωτικά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια λίστα βρίσκεται και η Huawei, επίσης κορυφαίος κατασκευαστής συσκευών smartphone, ωστόσο αυτή παραμένει και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τηλεπικοινωνιακού υλικού για την εγκατάσταση δικτύων. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η “λίστα” αυτή δεν είναι ίδια με την “entity list”, του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου η οποία δεν επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν τεχνολογικά προϊόντα σε αυτές. Παρόλα αυτά, ορισμένες εταιρείες, όπως η Huawei, βρίσκονται και στις δύο λίστες, τόσο του υπουργείου εμπορίου όσο και του υπουργείου άμυνας.

Το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου φαίνεται να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα καθώς προσπαθεί να μπλοκάρει όχι εταιρείες, αλλά ολόκληρες χώρες που θα χαρακτηρίζονται πλέον ώς “foreign adversaries” (εξωτερικοί αντίπαλοι) και στις οποίες θα απαγορεύεται να παρέχουν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στις ΗΠΑ. Σε αυτή την λίστα χωρών περιλαμβάνονται οι Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Βόρεια Κορέα, Κούβα και η Βενεζουέλα.

Στη νέα λίστα του αμερικανικού υπουργείου άμυνας περιλαμβάνονται οκτώ ακόμη εταιρείες οι Advanced Micro-Fabrication Equipment, Luokong Technology, Beijing Zhongguancun Development Investment Center, Gowin Semiconductor, Grand China Aie, Global Tone Communication, China National Aviation Holding και Commercial Aircraft Corporation of China. Παράλληλα, ήδη στην λίστα είναι εταιρείες όπως οι Huawei, Hikvision, Inspur, Panda Electronics και Semiconductor Manufacturing International Corporation.

[via]