|

Προσπάθεια δηλητηριάσης της παροχής νερού, σε πόλη των ΗΠΑ, μέσω Hacking

 

Χάκερ απέκτησε πρόσβαση στο σύστημα επεξεργασίας νερού για την πόλη Oldsmar της Φλόριντα και προσπάθησε να αυξήσει τη συγκέντρωση του υδροξειδίου του νατρίου (NaOH), επίσης γνωστή ως σόδα αλύσου και καυστικής, σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα.

Το υδροξείδιο του νατρίου απαντάται συνήθως σε οικιακά καθαριστικά, αλλά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο εάν καταναλώνεται σε υψηλές συγκεντρώσεις. Ωστόσο, σε χαμηλότερα επίπεδα χρησιμοποιείται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού για τη ρύθμιση της οξύτητας (pH) και την αφαίρεση βαρέων μετάλλων.

Η επίθεση στο σύστημα υπολογιστών στο σύστημα επεξεργασίας νερού Oldsmar συνέβη την Παρασκευή στις 13:30, μέσω ενός λογισμικού απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας που επέτρεψε στους εξουσιοδοτημένους χρήστες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του συστήματος από απόσταση.

Οι χάκερς απέκτησαν εξ αποστάσεως πρόσβαση στο TeamViewer, στον υπολογιστή ενός υπαλλήλου της εγκατάστασης για να αποκτήσουν τον έλεγχο άλλων συστημάτων, δήλωσε ο σερίφης Μπομπ Γκουαλτιέρι σε συνέντευξή του στο Reuters .

Ένας χειριστής εγκαταστάσεων είπε ότι παρατήρησαν πώς κάποιος πήρε τον έλεγχο του ποντικιού και το χρησιμοποίησε για να κάνει αλλαγές στο λογισμικό που ελέγχει τις λειτουργίες για την επεξεργασία νερού της πόλης.

Ο εισβολέας πέρασε από τρία έως πέντε λεπτά μέσα στο σύστημα και άλλαξε το επίπεδο υδροξειδίου του νατρίου από 100 μέρη ανά εκατομμύριο σε 11.100 μέρη ανά εκατομμύριο.

Η αλλαγή αντιστράφηκε αμέσως από τον χειριστή και ο πληθυσμός του Oldsmar δεν κινδύνευε, επειδή ο χειριστής παρενέβη αμέσως. Στη συνέχεια, ο χειριστής εγκατάστασης έκοψε την απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα.

Ο Έρικ Σέιντελ, ο δήμαρχος της πόλης, δήλωσε ότι το σύστημα επεξεργασίας νερού έχει δημιουργηθεί με πολλαπλές ασφάλειες που θα είχαν σημάνει συναγερμό εάν τα χημικά επίπεδα του νερού έφταναν σε επικίνδυνα επίπεδα.

Πηγή : Bleeping Computer