|

Η AMD αποκάλυψε τους Ryzen 5000 με SKUs μέχρι 16 πυρήνες

 

 


 Η πολυαναμενόμενη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς επεξεργαστών Zen 2 επιτέλους ανακοινώθηκε από την AMD. H σειρά επεξεργαστών Ryzen 5000, που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Zen 3, παρουσιάστηκε από την AMD, με κεντρική οικοδέσποινα την CEO της εταιρείας, Dr. Lisa Su. H ΑΜD κατάφερε διατηρώντας την ίδια κλίμακα ολοκλήρωσης (7nm) να παρουσιάσει ένα προϊόν που προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς διεκδικώντας τον τίτλο του απόλυτου νικητή σε κάθε πιθανό workload στο desktop. Ναι, ακόμα και στο gaming! 

Αρχικά η AMD αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το branding των επεξεργαστών της, αποδίδοντας στους νέους επεξεργαστές την ονομασία σειράς Ryzen 5000. Διά αυτού του τρόπου τελειώνει η σύγχυση που είχαν προκαλέσει στους καταναλωτές οι αλληλοεπικαλυπτόμενες ονομασίες σειρών μεταξύ APUs και CPUs: 

  • Ryzen 1000 series on desktop: Zen (14nm)
  • Ryzen 2000 series APUs (desktop and mobile): Zen (14nm)
  • Ryzen 2000 series on desktop: Zen+ (12nm)
  • Ryzen 3000 series APUs (desktop and mobile): Zen+ (12nm)
  • Ryzen 3000 series on desktop: Zen 2 (7nm)
  • Ryzen 4000 series APUs (desktop and mobile): Zen 2 (7nm)

 Έτσι, η σειρά 5000 λογικά θα έχει στο μέλλον SKUs τόσο από τα CPUs (χωρίς ενσωματωμένα γραφικά) όσο και από τα APUs (με ενσωματωμένα γραφικά) αρχιτεκτονικής Zen 3.

 Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις της σειράς 5000, οι νέοι επεξεργαστές στοχεύουν στην απόλυτη κυριαρχία σε κάθε πεδίο σύγκρισης με τον κύριο ανταγωνιστή της AMD, την Intel. Η AMD εδώ και καιρό είναι χωρίς αντίπαλο στη multi-threaded απόδοση, αλλά η Intel διατηρούσε, έστω και με μικρή διαφορά, τις καλύτερες gaming επιδόσεις λόγω της υψηλής single-thread απόδοσης και των χρονισμών.  Πλέον η AMD ισχυρίζεται ότι οι χρήστες δεν χρειάζεται να διαλέξουν μεταξύ των δύο, καθώς οι επιδόσεις των νέων AMD Ryzen 5000 είναι ανώτερες σε κάθε σενάριο.

 Η AMD έδειξε στην παρουσίασή των νέων επεξεργαστών της ότι η αύξηση στο IPC είναι της τάξης του 19% (Οι Ζen 2 είχαν 15% αύξηση στο IPC σε σχέση με τους Zen+).

H αρχιτεκτονική Zen 3 εμπεριέχει έναν ενοποιημένο σχεδιασμό CCX 8 πυρήνων που είναι το κλειδί για τη σημαντική βελτίωση του IPC. Η αρχιτεκτονική Zen 2 χρησιμοποιούσε 8-core CCX με 2x4-core groups από τα οποία το καθένα είχε πρόσβαση σε 16ΜΒ cache. Με τη νέα αρχιτεκτονική Zen 3 δεν υπάρχει πλέον αυτός ο χωρισμός σε 2 groups και όλοι οι πυρήνες έχουν απευθείας πρόσβαση σε μια ενοποιημένη cache 32MB. Επομένως σε light-threaded workloads (και στο gaming) όλα τα CCXs θα έχουν πρόσβαση με καλύτερους χρόνους απόκρισης (=μικρότερα latencies) σε διπλάσιο μέγεθος L3 cache. Αυτή η εξέλιξη συνδυάζεται με διευρυμένες μονάδες κινητής υποδιαστολής και ακεραίων, "zero bubble" branch prediction και υψηλότερους χρονισμούς, ώστε να διαμορφωθεί ο νέος βασιλιάς επιδόσεων για το desktop.  

[via]