|

To TikTok έχει πρόσβαση στο clipboard των χρηστών του

https://youtu.be/pRSWdtoUAjo

Στα πράσα πιάστηκε η δημοφιλής εφαρμογή TikTok, η οποία χωρίς να ενημερώσει τους χρήστες, προχωρούσε στην ανάγνωση του περιεχομένου που είχε κάνει ο χρήστης στο clipboard του iPhone του.

Η «ανακάλυψη» έγινε από χρήστες που δοκιμάζουν την πρώτη beta έκδοση του iOS 14, και η οποία πλέον θα ενημερώνει τον κάτοχο iPhone αν κάποια εφαρμογή έχει πρόσβαση στο clipboard ανακτώντας ότι υπάρχει εκεί, χωρίς να φαίνεται πάντως τυχόν αξιοποίησή των δεδομένων για άλλους σκοπούς. Στα βίντεο που ανέβηκαν στο Twitter, μπορούμε να δούμε ότι το TikTok πραγματοποιεί συνεχή πρόσβαση στο clipboard κάθε 1-3 δευτερόλεπτα, «διαβάζοντας» ότι υπάρχει εκεί. 

Από την πλευρά του το TikTok αναγνωρίζει το πρόβλημα αναφέροντας ότι είχε ενσωματώσει τη σχετική λειτουργία για «να αντιμετωπίσει συμπεριφορές spam και επαναλαμβανόμενες κακόβουλες ενέργειες με την εφαρμογή του.»

Πάντως, με τη νέα ενημέρωση της εφαρμογής η οποία είναι ήδη online στο App Store, η εταιρεία έχει αφαιρέσει την anti-spam λειτουργία τονίζοντας ότι το TikTok δεσμεύεται ότι προστατεύει το απόρρητο των χρηστών, και ότι λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.

Για την ώρα η εταιρεία δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα αφαιρέσει την αντίστοιχη λειτουργία και από την έκδοση για Android, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι και άλλες εφαρμογές ακολουθούν παρόμοια τακτική όπως αυτές των Starbucks, Overstock και AccuWeather.

Η ενημέρωση του χρήστη για το πότε κάποια εφαρμογή έχει πρόσβαση στο Clipboard του, είναι ένα από τα νέα χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας που ενσωματώνει η Apple στο iOS 14 το οποίο θα κυκλοφορήσει για όλες τα συμβατά iPhone το Φθινόπωρο.

[via]