|

Σφάλμα στο firmware αχρηστεύει SSDs της HPE μετά από 40 χιλιάδες ώρες λειτουργίας


 Η εταιρεία Hewlett Packard Enterprise (HPE) προειδοποίησε πρόσφατα ότι ορισμένα επιχειρησιακής κλάσης μοντέλα Solid Stare Drive (SSD) της θα υποστούν καταστροφική βλάβη αν οι πελάτες της δεν αναλάβουν σύντομα δράση.
Λόγω ενός σφάλματος στο υλικολογισμικό (firmware), τα εν λόγω προϊόντα ακριβώς μετά από 40.000 ώρες από την έναρξη της λειτουργίας τους (τέσσερα χρόνια, 206 ημέρες και 16 ώρες) πρόκειται να υποστούν βλάβη με καταστροφικές συνέπειες για τα δεδομένα που έχουν αποθηκευμένα. «Μετά την αστοχία του SSD, δεν είναι δυνατόν να ανακτηθεί ούτε το SSD  αλλά ούτε και τα δεδομένα» προειδοποίησε η εταιρεία σε σχετική ειδοποίηση στους πελάτες της.
Αν και το πρόβλημα θα ήταν αναμφισβήτητα πολύ μεγάλο για τους απλούς καταναλωτές, είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις που αγοράζουν τέτοια drives για τους διακομιστές τους ή τα κέντρα δεδομένων τους. Σύμφωνα με την περιγραφή του προϊόντος από την HPE, τα solid state drives του είδους έχουν σχεδιαστεί για «αναλύσεις μεγάλων δεδομένων, για υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, για ενεργή αρχειοθέτηση, εφαρμογές βάσεων δεδομένων και αποθήκευση δεδομένων». Η HPE πωλούσε τα συγκεκριμένα solid state drives ξεχωριστά, αλλά και ως μέρος του εξοπλισμού διάφορων προϊόντων HPE ProLiant και Synergy αλλά και άλλων προϊόντων αποθήκευσης.
Μια τέτοια αστοχία θα ήταν ιδιαίτερα καταστροφική σε συστήματα RAID όπου συνήθως χρησιμοποιούνται τέτοιου τύπου solid state drives. Κανονικά, τα δεδομένα προστατεύονται στις συστοιχίες RAID ακόμα και αν αστοχήσει μία ή περισσότερες μονάδες δίσκου. Ωστόσο, οι συστοιχίες RAID συνήθως δημιουργούνται με νέους δίσκους που αγοράζονται ταυτόχρονα και όπως επεσήμανε η HPE, όσα solid state drives τέθηκαν σε λειτουργία ταυτόχρονα σε συστοιχίες RAID θα αστοχήσουν όλα τους σχεδόν ταυτόχρονα, και αν συμβεί αυτό, τότε πολλές εταιρείες θα χάσουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων.
Τόσο τα μοντέλα solid state drives 800GB και 1.6TB SAS που επηρεάζονται όσο και τα προϊόντα αποθήκευσης που επηρεάζονται από το bug στο firmware αναφέρονται από την Hewlett Packard Enterprise εδώ και αφορά όλα τα προϊόντα με HPD7 ή παλαιότερο firmware. Η εταιρεία Hewlett Packard Enterprise επίσης προσφέρει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης του firmware αλλά και για τον υπολογισμό και έλεγχο του χρόνου λειτουργίας των μονάδων για τον καλύτερο προγραμματισμό μιας αναβάθμισης. Σύμφωνα με την Hewlett Packard Enterprise, τα solid state drives που επηρεάζονται, αν δεν αναβαθμιστούν, θα ξεκινήσουν να αστοχούν από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

[via]