|

mySchool: Αντισταθείτε στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των μαθητών


Στο OSΑrena που αρθρογραφώ, έχουμε αναφερθεί πολλές φόρες για το θέμα της διασφάλισης της ιδιωτικότητας των προσωπικών δεδομένων, σε τέτοιο σημείο που ίσως να καταντάμε κουραστικοί, μάλιστα κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει τις επιπτώσεις και τους τρόπους αποτροπής έτσι ώστε να προστατευτείτε όσο το δυνατόν κατά τον καλύτερο τρόπο.
Αυτές οι τοποθεσίες παραβιάζουν το απόρρητό σας
 
Σβήστε προσωπικά σας δεδομένα από εικόνες και φωτογραφίες
 
Έχετε τον έλεγχο στα προσωπικά σας δεδομένα στα social media; -infographic
 
Disconnect: Αποτροπή παρακολούθησης της κίνησής μας από ιστοσελίδες
 
Ιδιωτικότητα και… μέντιουμ!
 
Νέα Πολιτική Απορρήτου osarena Δεν θέλουμε την IP σου καρντιά μου
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που καλείστε να δώσετε τα προσωπικά δεδομένα σας in real life, και χωρίς να σας έχουν γνωστοποιηθεί οι λόγοι.

Βλέπετε κάποιοι φωτεινοί παντογνώστες του Υπουργείου Παιδείας βρήκαν ένα πολύ ωραίο τρόπο για να φακελώσουν τους μαθητές της χώρας, ο λόγος για το mySchool το νέο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου που θέλει να βάλει χέρι σε συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τον ρόλο του.


Τι είναι το mySchool

Το mySchool είναι ένα πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, υπό την μορφή ηλεκτρονικής πύλης, που έχει ως στόχο τη καθολική λειτουργική ενοποίηση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης της καθημερινής λειτουργίας των σχολικών μονάδων (sic).


Τι είναι το mySchool στα μάτια του γονιού

Το mySchool στα μάτια του γονιού είναι ένας μηχανισμός συλλογής προσωπικών δεδομένων που καμία σχέση δεν έχει με την έως τώρα αποδεκτή συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, τα οποία όφειλε να δώσει ο γονιός κατά την εγγραφή του μαθητή στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Στο νέο έντυπο που ζητείται να συμπληρωθεί από τους γονείς και βλέπετε παραπάνω έχουμε καταγραφή κάποιων αν όχι περίεργων τουλάχιστον παράξενων πεδίων εισαγωγής όπως είναι το ΑΜΚΑ. Πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω κατά πόσο χρησιμεύει κάτι τέτοιο στη σχολική μονάδα και πραγματικά είναι τροφή για σκέψη, καθώς η δικαιολογία ότι αυτό μπορεί να χρειάζεται για την καταγραφή απουσιών δεν στέκει, εκτός και αν κάποιος παρακολουθεί ηλεκτρονικά το myScholl και αντιπαραβάλει το ΑΜΚΑ του μαθητή με κάποιο αντίστοιχο σύστημα καταγραφής του ΕΟΠΠΥ, κατά πόσο τώρα είναι αυτό σωστό και αν στέκει κρίνεται το μόνοι σας.
Αλήθεια όμως τι τα χρειάζεται το υπουργείο όλα αυτά; Γιατί πρέπει να υπάρχει κεντρική ηλεκτρονική καταγραφή προσωπικών δεδομένων τέτοιου είδους από την στιγμή που η κάθε σχολική μονάδα τηρεί τα στοιχεία των μαθητών της τοπικά, τι εξυπηρετεί η κεντρική συγκέντρωση των μαθητών όλης της χώρας και μάλιστα με στοιχεία αυστηρά προσωπικά;


Τι είναι το mySchool στα μάτια του Εκπαιδευτικού

Aπό την πλευρά των εκπαιδευτικών ήδη έχουμε πολλές αντιδράσεις όπου με σχετικό έγγραφο καλούνται σε καθημερινή βάση από τις 14/11 έως και τις 20/12 να συμπληρώνουν τα στοιχεία που είδατε παραπάνω στο νέο πληροφοριακό σύστημα.

Ο λόγος που αντιδρούν δεν έχει να κάνει μόνο με την έτσι και αλλιώς μηδενική γραμματειακή υποστήριξη αλλά με τα διάφορα περίεργα που βλέπουν όπως πχ τη κεντρική καταγραφή τόσο των απουσιών όσο και των στοιχείων φοίτησης (επίδοση, έλεγχοι, απολυτήρια, μετακινήσεις κ.λπ.); Όπου και δικαίως αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποιος εκπαιδευτικός λόγος για αυτό;

Όπως μπορείτε να διαβάσετε και σε σχετική δημοσίευση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Δε χωράει καμία αμφιβολία ότι η σκοπιμότητα της χρήσης του «mySchool» είναι πολιτική και όχι πληροφοριακή. Είναι ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου, που αποσκοπεί στην αυτοσυμμόρφωση των εκπαιδευτικών μέσω του φόβου και της υποταγής και συνδέεται άμεσα με τις διαδικασίες αξιολόγησης ακόμα και μέσω της επίδοσης των μαθητών βασιζόμενο στο αυταρχισμό και στον φόβο .
Η καταγραφή της επίδοσης των μαθητών δένεται με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, την κατηγοριοποίηση και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.

Οι απουσίες είναι γι’ αυτούς μετρήσιμος δείκτης σχετικά με τη μαθητική διαρροή που με τη σειρά της δένεται με την αξιολόγηση αλλά είναι και εργαλείο αναστολής τμημάτων ολοημέρων και συμπτύξεων ακόμα και στα μέσα της σχολικής χρονιάς.


Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν έχουμε μια προσπάθεια συλλογής προσωπικών δεδομένων τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με την εκπαίδευση .


Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;


Μην δίνεται ελαφρά την καρδία τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών σας. Απαιτήστε να τηρηθούν αυτά που ορίζει το άρθρο 2 τουν. 2472/1997 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπου και θα πρέπει να σας γίνουν γνωστοί, εγγράφως και με σαφήνεια, οι λόγοι που ζητούνται τα προσωπικά δεδομένα σας, σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να αναφέρεται γραπτώς που θα τηρούνται τα αρχεία αυτά, ποιος θα είναι ο τελικός αποδέκτης τους, καθώς και ο σκοπός και οι τρόποι επεξεργασίας τους.

Στο άρθρο 2 του Συντάγματος ορίζεται ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας», ενώ σύμφωνα με το άρθρο 9 ορίζεται ότι «"Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από την συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί, όπως νόμος ορίζει".

Αν τα παιδιά σας σας φέρουν στο σπίτι ένα “ξερό” έντυπο συμπλήρωσης, υπό την μορφή του κατεπείγοντος μην το συμπληρώσετε, ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας  αν το έχετε ήδη συμπληρώσει και αποστείλει, ζητήστε εγγράφως να σας αναφέρουν τους λόγους που γίνεται αυτό και συζητήστε το με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Σε περίπτωση που δεν σας απαντήσουν εντός 15 ημερών ή η απάντηση δεν σας ικανοποιεί τότε μπορείτε να προσφύγετε στην Αρχή Προστασίας  Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και να ζητήσετε να εξετασθεί το αίτημά σας.

Είναι κάτι που δεν έχει προβλεφθεί  τόσο από το Υπουργείο όσο και από την κάθε σχολική μονάδα και θα πρέπει να το απαιτήσετε, το παραμυθάκι ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό των παιδιών σας πρέπει να πάψει.
Αντισταθείτε !!