|

Έρχονται τα Αυτοεπισκευαζόμενα Kυκλώματα



Έως τώρα εάν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα διακοπεί ή αστοχήσει, αχρηστεύει ολόκληρο το chip και κατ' επέκταση την συσκευή που υποστηρίζει.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Illinois κατασκεύασε σύστημα αυτόματης επισκευής του κυκλώματος, που αποκαθιστά την ηλεκτρική αγωγιμότητα στο κομμένο κύκλωμα σε ελάχιστο χρόνο.

Συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα που και κατά το παρελθόν ελιχε αναπτύξει ένα σύστημα αυτοϊάσιμου πολυμερούς, επέκτεινε την τεχνική της σε αγώγιμα υλικά διασκορπίζοντας μικροκάψουλες διαμέτρου 10 μικρομέτρων πάνω από τη γραμμή χρυσού που λειτουργεί ως κύκλωμα. Καθώς η διάρρηξη του κυκλώματος επεκτείνεται, οι μικροκάψουλες σπάνε και διαχέουν το υγρό μέταλλο που περιέχουν με το τελευταίο συμπληρώνει το κενό στο κύκλωμα και αποκαθιστά τη ροή των ηλεκτρονίων.

Μία αστοχία στο υλικό διακόπτει τη ροή για λίγα microsecond, καθώς το υγρό μέταλλο της μικροκάψουλας συμπληρώνει άμεσα το κενό. Οι ερευνητές έδειξαν ότι το 90% των δειγμάτων τους επισκευάστηκαν φθάνοντας το 99% της αρχικής αγωγιμότητας, ακόμα και με μικρό πλήθος καψουλών.

Ο καθηγητής Χημείας, Jeffrey Moore, που συντέλεσε στη σύνταξη της δημοσίευσης ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη υλοποίηση αποκατάστασης της αγωγιμότητας και όπως όλα δείχνουν η μέθοδος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς.

Προσεχώς, οι ερευνητές σχεδιάζουν να βελτιστοποιήσουν το σύστημά τους με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται κυρίως στο πεδίο των μπαταριών, έτσι ώστε να βελτιώσουν την ασφάλεια και την αντοχή τους στο χρόνο.

[via]