16 Feb.
|

Ακυρώθηκε το χαράτσι των ΕΛΤΑ στα μικροδέματα, με εντολή της ΑΑΔΕ!


Ακυρώθηκε το χαράτσι των 15 ευρώ, που επέβαλαν τα ΕΛΤΑ στις αδασμολόγητες αγορές από τρίτες χώρες, κατόπιν εντολής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που ξεκαθαρίζει ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν μπορούν να χαράσσουν και να ασκούν τελωνειακή πολιτική.
Όπως είχε αποκαλύψει το Σin, η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε να επιβάλει αυθαίρετα, ένα «Τέλος Εκτελωνισμού» ακόμη και σε πακέτα μικρής αξίας, που είναι αφορολόγητα, εφόσον προέρχονται από τρίτες χώρες και διακινούνται μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Η σχετική εγκύκλιος των ΕΛΤΑ η οποία εκδόθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2020, προέβλεπε ότι στο εξής, σε κάθε αντικείμενο που θα εκτελωνίζεται ακόμη και αν η αξία του είναι κάτω των 22 ευρώ, που είναι το αφορολόγητο όριο, θα του επιβάλλεται «Τέλος Εκτελωνισμού», το ύψος του οποίου καθορίστηκε σε 15 ευρώ. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα αξίας κάτω των 22 ευρώ περνούσαν ελεύθερα, χωρίς την επιβολή δασμών.
Τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν προφανώς για να αντλήσουν έσοδα και να καλύψουν το έλλειμμά τους, να επιβάλουν το «Τέλος Εκτελωνισμού» των 15 ευρώ ανά πακέτο το οποίο προκαλεί μια απίστευτη στρέβλωση. Δηλαδή μια αγορά από το ebay, ήη οποιοδήποτε ηλεκτρονικό κατάστημα τρίτης χώρας, ενός αντικειμένου που κοστίζει 2, 5 10 ευρώ, η οποία ήταν και είναι  αφορολόγητη, με την απόφαση των ΕΛΤΑ θα πλήρωνε επιπλέον 15 ευρώ!
Με βάση την τελωνειακή νομοθεσία, οι αγορές από τρίτες χώρες είναι αφορολόγητες μέχρι το ποσού των 22 ευρώ, ενώ για αγορές μεγαλύτερης αξίας, επιβάλλονται οι αναλογούντες δασμοί και ο ΦΠΑ.
Το σχετικό απόσπασμα από την εγκύκλιο των ΕΛΤΑ είναι χαρακτηριστικό.
"Επιβολή Τέλους Εκτελωνισμού στα ταχυδρομικά αντικείμενα, τα οποία απελευθερώνονται Ατελώς οπό τις Τελωνειακές Aρχές.
Τα ταχυδρομικά αντικείμενα προσκομίζονται στο Τελωνείο, όπου κατά το στάδιο της διαλογής τους διαχωρίζονται από τους τελωνειακούς υπαλλήλους τα «ελεύθερα» αντικείμενα από αυτά που θα υποβληθούν στο Τελωνείο (σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας).
Με βάση τις παραπάνω Αποφάσεις και σε συνδυασμό με την 1.1.2/13499/011.03/12-07-2019 Απόφαση Δ.Σ., όλα τα αντικείμενα που επιλέχθηκαν από τους τελωνειακούς υπαλλήλους, να προσκομισθούν στο Τελωνείο και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απελευθερώθηκαν, χωρίς την επιβολή δασμών ή φόρων, θα επιβαρύνονται, με το Ειδικό
Τέλος Εκτελωνισμού, το οποίο ορίζεται σε 15 ευρώ, (12,10 € + ΦΠΑ).
Το τέλος αυτό θα καλύπτει τα διαχειριστικά κόστη των ΕΑΤΑ για την υλοποίηση της προβλεπόμενης -βάσει της προαναφερόμενης ΚΥΑ- τελωνειακής διαδικασίας.
Τα αντικείμενα αυτά θα φέρουν επικολλημένη τη συνήθη κίτρινη ετικέτα του Γραφείου Εκτελωνισμού Ταχυδρομικών Αντικειμένων (Γ.Ε.Τ.Α.), όπου στο πεδίο «Τέλη ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό» θα εμφανίζεται μόνο το ποσό του «Τέλους Εκτελωνισμού» που πρέπει να εισπραχθεί".

Επίσης, από τον... τιμοκατάλογο του ειδικού τέλους,. προέκυπτε ότι το «χαράτσι» των 15 ευρώ, ισχύει για αντικείμενα αξίας από 0 – 150 ευρώ, ενώ:
  • Για τα αντικείμενα αξίας από 150 – 500 ευρώ, το Τέλος Εκτελωνισμού ορίζεται σε 20 ευρώ,
  • Για τα αντικείμενα αξίας από 500 μέχρι 1.000 ευρώ το Τέλος Εκτελωνισμού ορίζεται σε 25 ευρώ.
  • Για αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας το Τέλος Εκτελωνισμού ορίζεται σε 50 ευρώ.

Η ακύρωση

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τη διαπίστωση ότι η κίνηση των ΕΛΤΑ, μιας ταχυδρομικής εταιρείας, συνιστά παρέμβαση στην τελωνειακή νομοθεσία, η ΑΑΔΕ αποφάσισε να παρέμβει και με εγκύκλιό της να ζητήσει από τα ΕΛΤΑ να ακυρώσουν πάραυτα την επιβολή του «Τέλους Εκτελωνισμού».
Τα ΕΛΤΑ αναμένεται να εκδώσουν σύντομα και σχετική ανακοίνωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι το χαράτσι ανακαλείται και ότι επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο δεν προβλέπει καμία πρόσθετη επιβάρυνση όταν οι αγορές είναι αξίας cif, είναι μέχρι 22 ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, οι αγορές από τρίτες χώρες και ειδικά από ηλεκτρονικά καταστήματα της Κίνας και το ebay έχουν αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και σε καθημερινή βάση έρχονται περίπου 15.000 δέματα τα οποία είναι «τελωνειακώς ελεύθερα», με το πράσινο αυτοκόλλητο, αλλά λόγω του όγκου, δεν μπορούν να τα διεκπεραιώσουν άμεσα οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ.
Παρατηρούνται έτσι καθυστερήσεις στην παράδοση που φτάνουν ή και ξεπερνούν τους δύο μήνες.
[via]