|

Ελεύθερη επιλογή τερματικού εξοπλισμού για όλους τους καταναλωτές σταθερών συνδέσεων

 

Από σήμερα, όλοι οι καταναλωτές μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον τερματικό εξοπλισμό της επιλογής τους (πχ. router) για την οικιακή τους σταθερή σύνδεση.

Μάλιστα η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, η οποία έχει την ονομασία "Router Freedom" και προωθείται από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE). 

Υπάρχει πάντως μια εξαίρεση και αυτή αφορά τα δίκτυα οπτικών ινών (FTTH), όπου εκεί ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει δικό του router, με τους παρόχους όμως να διατηρούν το δικαίωμα υποχρεωτικής εγκατάστασης εξοπλισμού οπτικού δικτύου (ONT). Η κίνηση του “Router Freedom” αποτελεί σύμφωνα με το FSFE, απαραίτητη προϋπόθεση για την ουδετερότητα του δικτύου (net neutrality), με τον τελικό χρήστη να μπορεί να εγκαταστήσει ακόμα και custom λειτουργικό σύστημα στον εξοπλισμό του, επιλέγοντας αυτός το πως θα τον χρησιμοποιήσει.

Συγκεκριμένα, με τον κανονισμό της ΕΕΤΤ

  • Προσδιορίζεται το όριο, μεταξύ του δημόσιου σταθερού δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του ιδιωτικού δικτύου του τελικού χρήστη, καθώς επίσης αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εμπλεκόμενων μερών (τελικοί χρήστες, πάροχοι, κατασκευαστές τερματικού εξοπλισμού).
  • Ενισχύεται ο ανταγωνισμός και προωθείται η καινοτομία στην αγορά εξοπλισμού.
  • Διευκολύνεται η διαδικασία αλλαγής παρόχου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα τερματική συσκευή του ακόμα και αν επιλέξει νέο πάροχο.
  • Εξειδικεύεται η περίπτωση του δικτύου οπτικών ινών (FTTH), έτσι ώστε ο εξοπλισμός Optical Network Terminal (ΟΝΤ) να αποτελεί αρμοδιότητα του παρόχου και ο τερματικός εξοπλισμός (router) να αποτελεί επιλογή του χρήστη. Στις περιπτώσεις που ο πάροχος παρέχει τερματικό εξοπλισμό με ενσωματωμένο ΟΝΤ και προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη επιλογή τερματικού εξοπλισμού από τον χρήστη, ο χρήστης μπορεί να ζητήσει την παροχή και εγκατάσταση διακριτού εξοπλισμού ΟΝΤ.

Ήδη κάποιοι πάροχοι όπως η Vodafone, Nova και η Inalan παρέχουν μέσω της ιστοσελίδας τους, τυπικές συμβουλές ή σχετική αναφορά για το θέμα. Η Cosmote με εξαίρεση τις συνδέσεις 1Gbps, παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει το router της επιλογής του, εδώ και αρκετό καιρό. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο