|

[How To] Πώς να αλλάξετε το UUID ενός partition


To UUID είναι η συντόμευση του Universally Unique Identifier και αφορά το μοναδικό αναγνωριστικό ταυτοποίησης της κατάτμησης του εκάστοτε δίσκου, στο σύστημά μας. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι πολύ χρήσιμο καθώς χρησιμοποιείται για να εντοπίσει τόσο Windows όσο και Linux κατατμήσεις.

Η πιο συχνή χρήση του UUID γίνεται στο αρχείο /etc/fstab, το οποίο διαχειρίζεται το mounting του εκάστοτε partition κατά την εκκίνηση.

Υπό κανονικές συνθήκες, είναι εξαιρετικά σπάνιο να δείτε δυο διαφορετικά partitions να έχουν το ίδιο UUID. Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτό μπορεί να συμβεί μέσω επαναφοράς από προγράμματα όπως είναι το Clonezilla αλλά και το DD που είχαμε δει αναλυτικά για το πως  μπορούμε να κάνουμε backup και restore σε παλαιότερο άρθρο.

Έτσι λοιπόν, εχθές συνέβη και σε εμένα αυτό το σπάνιο φαινόμενο, όπου το μηχάνημά μου το οποίο  χρησιμοποιεί τόσο Linux Mint όσο και Windows 7, κατά το restore του Clonezilla τo κλωνοποιημένο partition έλαβε το ίδιο UUID με υπάρχων partition του SSD μου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να πρέπει να αλλάξω το UUID του ενός διαμερίσματος με αποτέλεσμα να σας παρουσιάζω σήμερα τον συγκεκριμένο οδηγό.

Πρώτον, θα πρέπει να βρούμε τα path και το UUID των κατατμήσεων του συστήματός μας, όπου και θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή:
sudo blkid



Εάν υπάρχουν 2 διαμερίσματα που έχουν τον ίδιο UUID, τότε θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα νέο UUID, με την εντολή:
uuidgen

Όπου και όταν λάβουμε το νέο UUID, θα πρέπει να το αντιγράψουμε στην θέση αυτού που θέλουμε να αντικαταστήσουμε (πχ /dev/sda1) εφαρμόζοντας την ακόλουθη εντολή :
sudo tune2fs /dev/sda1 -U new-UUID-code

Όπου new-UUID-code το νέο UUID που λάβαμε παραπάνω (πχ: 34b030fe-f315-482a-b4b9-692aace247d9)

Τέλος θα πρέπει να ενημερώσουμε το grub με το νέο UUID της κατάτμησης μας έτσι ώστε το σύστημά μας να μην συγχέει τις κατατμήσεις, δίνοντας την εντολή μέσω terminal:
sudo update-grub

Αυτό ήταν από εδώ και στο εξής το partition /dev/sda1 θα έχει νέο UUID .

Enjoy...