|

Όσα δεν σας λένε για τους Linux Δορυφορικούς Δέκτες

vuplus
Το ότι το Linux είναι παντού έχει καταντήσει πλέον κλισέ, σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα ξεχωριστό κομμάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής (κυριολεκτικά), ξεκινώντας μια σειρά άρθρων, που αφορούν τους openSource δορυφορικούς δέκτες με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα υπηρεσιών που αυτοί προσφέρουν.

DISCLAIMER!!
Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι είμαι κατά της δορυφορικής πειρατείας και τελώ συνειδητά, συνδρομητής της NETMED από το 1996, σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει σκοπό να παροτρύνει κανέναν... να γίνει λαθροθεατής, σκοπός του είναι να ενημερώσει για ένα τοπίο αρκετά ομιχλώδες, όπως είναι αυτό του δορυφορικού opensource.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ξεκινώντας λίγο ανάποδα, θα αναφερθώ στην ταλαιπωρία που υφίσταμαι ως συνδρομητής, που έχει δαπανήσει ένα σεβαστό ποσό σε δορυφορικό εξοπλισμό, επειδή επέλεξα έναν openSource δέκτη σε σχέση με το κλειστό λειτουργικό του δέκτη που δίνει η μαμά εταιρία.
novathoughts
ΠΑΡΑΠΟΝΑ
Κάθε τρεις και λίγο για χάρη των λαθροθεατών, ταλαιπωρούμε με ξαφνικά παγώματα εικόνας, "πάντρεμα" κάρτας/δέκτη, αλλαγές καρτών, αναγκαζόμενος κάθε φορά να απολογούμαι στον εκάστοτε υπάλληλο του helpdesk γιατί επέλεξα opensource δορυφορικό δέκτη και όχι το τριπλοκλειδωμένο της εταιρίας του. Δεν φτάνει αυτό, αλλά λόγο της επιλογής μου αυτής, στερούμε σημαντικών ή λιγότερο σημαντικών υπηρεσιών της εταιρίας, όπως η θέαση HD, οι OΝ Demand υπηρεσίες, κ.α.

Εν ολίγοις αντιμετωπίζομαι διαφορετικά, παρότι πληρώνω τα ίδια με τον οποιονδήποτε συνδρομητή γιατί πριν από χρόνια επέλεξα να έχω έναν καλύτερο δέκτη (από αυτό που προσφερόταν τότε), και τι μου λένε σήμερα τιμωρώντας με... ή θα πάρεις τον δέκτη μου που σημειωτέον δεν σε αφήνει να κλειδώσεις σε άλλο δορυφόρο πλην αυτού που εκπέμπεται στην συγκεκριμένη πλατφόρμα, ή χάνεις σημαντικό κομμάτι των υπηρεσιών που σου προσφέρω .

Αρκετά όμως με τα παράπονά μου (ουφ ξαλάφρωσα), εν συνεχεία θα προσπαθήσω να σας εισάγω στον κόσμο του δορυφορικού openSource καθώς και της Δορυφορικής πειρατείας.

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚH ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ & CARDSHARING
cardsharing
Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν οι κλειδωμένες δορυφορικές εκπομπές είχαμε και τις ανάλογες προσπάθειες ξεκλειδώματος του δορυφορικού σήματος, δεν θα αναλύσουμε τις τεχνικές των δορυφορικών υποκλοπέων, θα σταθούμε όμως σε ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι χρειάζονται δύο πράγματα για να συμβεί αυτό, το κατάλληλο hardware και το αντίστοιχο software.

Στο hardware τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, θέλουμε έναν  δέκτη ακόμα και περιορισμένων δυνατοτήτων (Dreambox 500s), που να έχει όμως θύρα ethernet και να δέχεται αντίστοιχες εντολές, στο software τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά καθώς χρειαζόμαστε ένα σταθερό λειτουργικό που να μπορεί να πραγματοποιεί πλήθος εργασιών, χωρίς εκπλήξεις και χωρίς να καταναλώνει πόρους, τι καλύτερο λοιπόν από το Linux. Φυσικά υπάρχουν και άλλες υλοποιήσεις όπως πχ ο εξωτερικός card reader που συνδέεται με PC αλλά είναι κάτι που δεν θα μας απασχολήσει στο συγκεκριμένο άρθρο.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Για να έχουμε δορυφορική εικόνα στην τηλεόρασή μας απαιτείται:
Ένα ή περισσότερα Δορυφορικά Κάτοπτρα
Aντίστοιχα lnb
Δορυφορικός Δέκτης
Καλώδια σύνδεσης
TV

ΔΕΚΤΕΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ LINUX (DREAMBOX, VU+)
977e6cf20fbe9400bed44eb279e1f19e
Άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, όλο και κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας για το Dreambox έναν δορυφορικό δέκτη σύμβολο που εδώ και περίπου μια δεκαετία βγάζει την γλώσσα επιδεικτικά σε όλους αυτούς που τον επιβουλεύονται. Ο συγκεκριμένος δέκτης και όλοι όσοι των αντέγραψαν όπως ο κατά πολύ φθηνότερος αλλά χωρίς να στερείται τίποτα VU+, βασίζεται στην εξής λογική... έχω τρομερές δυνατότητες ως hardware αξιοποίησε με!


Κινούμενοι λοιπόν στα όρια της νομιμότητας τι κάνουν αυτοί οι δέκτες;

Προσφέρουν by default ένα λειτουργικό κέλυφος που κάνει μόνο τα απαραίτητα (έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να αντιταχθεί ενάντια στην κυκλοφορία τους) αφήνοντας όμως άπλετο χώρο στις οpensource κοινότητες να τους απογειώσουν, δίνοντας στην κυκλοφορία τα δικά τους distros images.

INFO

OPENSOURCE TEAMS

bootlogov

Oι opensource κοινότητες υπό την μορφή ομάδων (teams) αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν τον κάθε δέκτη με αντίστοιχα distros images μέσω συχνών updates, μάλιστα κάποιες ομάδες όπως η εξαιρετική openAAF έχουν προχωρήσει περισσότερο και πραγματοποιούν updates χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να στήνει ο χρήστης (όπως συνηθίζεται) ξεχωριστό image και τα πάντα όλα από την αρχή, κάτι δηλαδή παρόμοιο με την λογική distros όπως είναι το Arch Linux.

Κάποιες από τις ομάδες, σταθερή αξία στον χώρο, είναι οι openAAF, BlackHole, PLI, Gemini, Nemesis αλλά και πολλές άλλες όπως η Ελληνική ομάδα GSF Team όπου και πήρε ένα κλειδωμένο image με timebomb (ναι συμβαίνουν και αυτά) της ομάδος Gemini για το Dreambox 500s, το ξεκλείδωσε και του απογείωσε τις επιδόσεις.

INFO

Τι προσφέρουν όμως αυτές οι ομάδες με τα distro τους (images) που δεν προσφέρει by default ο δέκτης, μα την κύρια και αδιαμφισβήτητη δυνατότητα στο να σου επιτρέψουν να μοιράσεις τα “κλειδιά” μιας νόμιμης κάρτας από τον έναν δέκτη στον άλλο εκμεταλλευόμενος την θύρα ethernet και κατ' επέκταση το internet (cardsharing).

Με τον όρο “κλειδιά” εννοούμε την κρυπτογραφημένη πληροφορία που εκπέμπεται μέσω δορυφόρου και είναι υπεύθυνη στο να  “φέρει την εικόνα” στους δέκτες μας.

remote-hdmi

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό, προσωπικά θέλω να έχω τον έλεγχο τόσο του λειτουργικού μου όσο και των συσκευών μου, αποτέλεσμα αυτού είναι να μου δίνεται η δυνατότητα να έχω όσους δορυφόρους επιθυμώ, και μπορώ να κατεβάσω, να έχω ένα τηλεκοντρόλ για όλες τις συσκευές μου (Full Hdmi-Cec), τεχνολογίες HbbTV, ανάγνωση RSS reader, web browsing, δυνατότητα εγγραφής όποιας εκπομπής επιθυμώ, χωρίς περιορισμούς, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς χωροφύλακες, και όλα αυτά είναι κάποια από τα ελάχιστα που προσφέρονται και μπορώ να θυμηθώ.

Έτσι λοιπόν ανάλογα του τι ο καθένας θέλει, επιλέγει κατά το δοκούν το image της αρεσκείας του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

EN KATΑΚΛΕΙΔΙ
88685024

Το Linux είναι παντού και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ιδέα του να μας κάνει να σκεπτόμαστε και να πράττουμε ελεύθερα, η πληροφορία επιβάλλεται να μοιράζεται ακόμα και αν κάποιες φορές, όπως σήμερα με αυτό το άρθρο, αυτή ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας.

Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι, η ενημέρωσή σας σε ένα αρκετά θολό δορυφορικό τοπίο, μόλις ξεκίνησε.

[via]