|

ΗΠΑ: Αιτία Πολέμου οι Κυβερνοεπιθέσεις



Σύμφωνα με το defencenet.gr τον επόμενο μήνα, το αμερικανικό Πεντάγωνο θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη στρατηγική του όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο, σύμφωνα με την οποία οι σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις θα θεωρούνται πράξεις πολέμου που επιδέχονται στρατιωτικά αντίποινα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει και άλλα σοβαρά περιστατικά, όπως η υποκλοπή δεδομένων του Πενταγώνου το 2008, μέσω ενός ιού που εισήχθη στο σύστημα με USB stick. Πέρυσι, επίσης, το Ιράν κατηγόρησε το Ιράν και τις ΗΠΑ για το ηλεκτρονικό σκουλήκι Stuxnet, το οποίο φαίνεται πως ήταν σχεδιασμένο να σαμποτάρει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ αρνήθηκαν να απαντήσουν στις κατηγορίες.

Συγκεκριμένα επικαλούμενη τις δηλώσεις τριών αξιωματούχων που φέρονται να έχουν δει το έγγραφο, η Wall Street Journal αναφέρει ότι η νέα στρατηγική υιοθετεί τη θέση ότι οι διεθνείς κανόνες που διέπουν τις ένοπλες συγκρούσεις θα ισχύουν και στον κυβερνοχώρο.

Τώρα κατά πόσο είναι δυνατόν να αποδειχθεί μια τέτοια επίθεση και κάτω από ποιους κανόνες εμπλοκής είναι ένα θέμα που χρήζει ανάλυσης.