|

Ο ΟΤΕ επενδύει στην τεχνολογία VDSL



Ο ΟΤΕ χρειάζεται να αυξήσει άμεσα τη χωρητικότητα των δικτύων του και επειδή η εγκατάσταση οπτικών ινών καθυστερεί, επενδύει στην τεχνολογία VDSL.

Ο ΟΤΕ θα βασιστεί στο VDSL ως «ενδιάμεση λύση» μέχρι να αρθούν τα εμπόδια στην εγκατάσταση των ταχύτερων οπτικών ινών, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Παναγιώτης Βουρλούμης.

Η παροχή υπηρεσιών ευρυζωνικού Διαδικτύου, όπως η διαδικτυακή τηλεόραση, έχει μεγάλη σημασία για τον ΟΤΕ, προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων του από τη συμβατική τηλεφωνία.

Το Φεβρουάριο του 2008, ο τότε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει σχέδιο για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε δύο εκατομμύρια ελληνικά σπίτια (fiber to the home) έως το 2013. Το κόστος εκτιμήθηκε τότε στα 3 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από κοινοτικά και άλλα κονδύλια.

Το σχέδιο όμως συναντά πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και ο ΟΤΕ αποφάσισε να στραφεί σε ενδιάμεσες εναλλακτικές λύσεις.

Η τεχνολογία VDSL (Very High Bitrate DSL, ή DSL πολύ υψηλού ρυθμού διαμεταγωγής δεδομένων) προσφέρει ταχύτητες έως και 50 Mbps, αρκετά μεγαλύτερες σε σχέση με το ADSL που χρησιμοποιείται σήμερα στην Ελλάδα.

Για την υλοποίηση του VDSL, o σχετικός εξοπλισμός του παρόχου τοποθετείται σε επίπεδο γειτονιάς. Μειονέκτημα της τεχνολογίας αυτής είναι ότι η επιπλέον ταχύτητα αφορά σε μικρές αποστάσεις από τον εξοπλισμό στο ΚΑΦΑΟ.

Οι συνδέσεις οπτικών ινών προσφέρουν υπερδιπλάσιες ταχύτητες, έχουν όμως πενταπλάσιο κόστος.
[via]
__________________