|

To νέο Ubuntu Groovy Gorilla φέρνει υποστήριξη για το Raspberry Pi

 


Mέχρι τώρα οι προηγούμενοι συνδυασμοί του Ubuntu και του Pi ήταν μόνο κοινοτικές προσπάθειες σε αυτο το πρόβλημα έρχεται να δώσει λύση η Canonical με την τελευταια έκδοση του Ubuntu 20.10 "Groovy Gorilla" το οποίο, για πρώτη φορά, προσθέτει πλήρης υποστήριξη για το Raspberry Pi 4.

Το ίδιο το Groovy Gorilla που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες εισάγοντας νέες δυνατότητες και διορθώνοντας γνωστά σφάλματα. Ο πυρήνας του Ubuntu έχει ενημερωθεί στον Linux Κernel 5.8 προσφέρει δε, μια ενημερωμένη έκδοση GNOME (3.38) με πολλές διορθώσεις σφαλμάτων και μικρές προσθήκες λειτουργιών, όπως μεταφορά και απόθεση οργάνωσης φακέλων και συντομεύσεων στο πλέγμα εφαρμογών. Προστέθηκε επίσης υποστήριξη για το Active Directory των Windows στο ίδιο το πρόγραμμα εγκατάστασης του Ubiquity OS. Η μεγάλη αλλαγή όμως δεν είναι άλλη από την επίσημη πλέον υποστήριξη του Pi.


Η Canonical αγκαλιάζει το Pi

Ενώ ήταν δυνατό για κάποιο διάστημα να εγκαταστήσετε το Ubuntu σε υλικό Raspberry Pi, μέχρι τώρα αυτό ήταν αυστηρά μια κοινοτική προσπάθεια. Το ίδιο το Pi αποστέλλεται με το Raspberry Pi OS , μια διανομή με βάση το Debian, η προέλευσή της ξεκίνησε με την κοινότητα Pi, αλλά έκτοτε έχει υιοθετηθεί και υποστηριχθεί επίσημα από το ίδιο το Ίδρυμα Raspberry Pi. Και ενώ η Canonical πρόσθεσε το Pi ως υποστηριζόμενη πλατφόρμα στο Focal Fossa 20.04  νωρίτερα αυτό το έτος, αυτή η υποστήριξη αφορούσε μόνο τη διανομή του Ubuntu Server - όχι το Desktop.

Με το 20.10 Groovy Gorilla, η Canonical έχει προσθέσει πλήρη υποστήριξη στην επιφάνεια εργασίας για το Pi 4. Ο Martin Wimpress, διευθυντής μηχανικής της Canonical για την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu, λέει ότι αυτό σημαίνει ότι το Pi είναι τώρα "πολίτης πρώτης κατηγορίας". Η Canonical εγγυάται το ίδιο επίπεδο ενοποίησης, QA και υποστήριξης από τον πυρήνα στον χώρο χρηστών που κάνει για έναν υπολογιστή x86. Ολόκληρο το αποθετήριο λογισμικού του Ubuntu πλέον είναι διαθέσιμο και υποστηρίζεται στο Pi.

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες απαιτήσεις- εάν θέλετε να εγκαταστήσετε το Ubuntu 20.10 Desktop στο Pi, καθώς θα χρειαστείτε ένα 4GB ή 8GB Pi 4 και όχι κάποιο από τις προηγούμενες εκδόσεις. Εφόσον πληρείτε τις απαιτήσεις αυτές, όλα τα υπόλοιπα θα κυλήσουν ομαλά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισαγάγετε μια κάρτα SD 4GB ή μεγαλύτερη, να επιλέξετε το image του Pi, να επιλέξετε το λειτουργικό σας σύστημα και να κάνετε κλικ στο "εγγραφή". Λίγα λεπτά αργότερα, μπορείτε να τοποθετήσετε την κάρτα SD στο Pi 4 και να την εκκινήσετε.

Φαίνεται ότι η Canonical έχει αφιερώσει πολλές ομάδες της για την υποστήριξη του Raspberry Pi 4 οι οποίες και συνεργάζονται απευθείας με μηχανικούς από το Raspberry Pi Foundation.

Εκτός από τη γενική μηχανική λογισμικού, η Canonical προσφέρει σημαντικούς πόρους υλικού QA στη συνεργασία αυτή και το Pi Foundation, με τη σειρά του, παρέχει στην Canonical δείγματα πριν από την κυκλοφορία νέων μοντέλων υλικού, βοηθώντας να βεβαιωθεί οτι η υποστήριξη του Ubuntu για νέο υλικό είναι κορυφαία την ημέρα κυκλοφορίας τόσο των νέων μοντέλων όσο και του ίδιου  του Ubuntu.