|

Torrents: Ποινή φυλάκισης 5 ετών για μοίρασμα



Δικαστής στις ΗΠΑ επιβάλει ποινή φυλάκισης πέντε ετών, την υψηλότερη που έχει επιβληθεί ποτέ για θέματα διαμοιρασμού αρχείων στις ΗΠΑ, στον Jeremiah Perkins, επικεφαλής της ομάδας διαμοιρασμού αρχείων IMAGiNE, καθώς κάνοντας χρήση μιας βιντεοκάμερας έγραφε τις ταινίες που προβάλλονταν στις κινηματογραφικές αίθουσες και στη συνέχεια τις διένειμε στο διαδίκτυο.

Ο 40χρονος άνδρας από το Portsmouth, καταδικάστηκε εχθές από την Περιφερειακή Δικαστή των ΗΠΑ Arenda Allen Wright, σύμφωνα με το Wired. Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης, ο Perkins δήλωσε ένοχος συνωμοσίας για διάπραξη παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων με τον διαμοιρασμό ταινιών, μουσικής, παιχνιδιών και άλλων στο διαδίκτυο.

Ο Perkins - γνωστός και ως Butch Perkins, Stash και theestas - λέγεται ότι ήταν ο επικεφαλής μιας ομάδας που πήγαινε σε κινηματογραφικές αίθουσες, βιντεοσκοπούσε τις ταινίες, κατέγραφε τον ήχο, συγχρόνιζε τα αρχεία αυτά και στη συνέχεια διένειμαν το περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Η ομάδα αυτή, γνωστότερη και ως IMAGiNE, έγινε από τις πιο "παραγωγικές" ομάδες κυκλοφορίας πειρατικού υλικού στον κόσμο μεταξύ των ετών 2009 και 2011.

Ένας από τους στόχους της ομάδας ήταν να κάνει τις ταινίες διαθέσιμες πριν την κυκλοφορία τους σε DVD. H IMAGiNE είχε ενοικιάσει servers σε Γαλλία, Καναδά και ΗΠΑ και είχε "φιλοξενήσει" και αρκετούς ιστοχώρους, όπως το unleashthe.net. Οι ιστοσελίδες περιλάμβαναν προφίλ μελών, torrent tracker, φόρουμ συζητήσεων, πίνακα ανακοινώσεων, ειδήσεις και τους κανόνες. Η ομάδα χρηματοδοτούνταν μέσω δωρεών και πληρωμών από άτομα που "κατέβαζαν" το υλικό της. Μεταξύ των ταινιών που έγινε γνωστό ότι "επεξεργάστηκαν" από την IMAGiNE είναι οι Friends With Benefits, Captain America: The First Avenger και Avatar.

Τα δικαστήρια στις ΗΠΑ έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρά σε πρόσφατες περιπτώσεις διαμοιρασμού αρχείων. Τον Νοέμβριο, στον διαμοιραστή παράνομων αρχείων Kywan Fisher επιβλήθηκε βαρύ χρηματικό πρόστιμο ύψους $1,5 εκατομμυρίων, το μεγαλύτερο για περιπτώσεις διαφυγόντων κερδών από BitTorrent, για τον διαμοιρασμό 10 ταινιών σε ιστοσελίδα διαμοιρασμού αρχείων. Υπάρχει και η γνωστή υπόθεση της Jammie Thomas, η οποία κρίθηκε ένοχη για τον διαμοιρασμό 24 τραγουδιών προστατευμένων με πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, λόγω των "εξοντωτικών νομικών ζημιών" που επιβλήθηκαν από το εφετείο.

Τέσσερα ακόμα μέλη της ομάδας IMAGiNE δήλωσαν ένοχοι και καταδικάστηκαν για την συμμετοχή τους σε αυτή. Οι συγκατηγορούμενοι του Perkins, Gregory Cherwonik, Sean Lovelady και Willie Lambert καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 40, 23 και 30 μηνών αντίστοιχα. Για τον πέμπτο κατηγορούμενο η ανακοίνωση της ποινής έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

[via]