|

COVID-19: Hackers αλλάζουν κλεμμένα κανονιστικά δεδομένα και σπέρνουν δυσπιστία για τα εμβόλια

 

Τον περασμένο μήνα, οι κατασκευαστές ενός από τα πιο πολλά υποσχόμενα εμβόλια κοραναϊού ανέφεραν ότι οι χάκερ έκλεψαν εμπιστευτικά έγγραφα που είχαν υποβάλει σε έναν ρυθμιστικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Παρασκευή, αναφέρθηκε ότι οι χάκερς παραποίησαν ορισμένα από τα περιεχόμενα των υποβολών και τα δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο.

Μελέτες για το εμβόλιο BNT162b2 που αναπτύχθηκαν από κοινού από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech διαπίστωσαν ότι είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19. Παρά την σχεδόν καθολική συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ορισμένοι επικριτές ανησυχούν ότι δεν είναι. Χάκερς φαίνεται ότι προσπαθούν να προκαλέσουν αυτές τις μη υποστηριζόμενες ανησυχίες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που εδρεύει στο Άμστερνταμ ανακοίνωσε «Ορισμένα από τα εμαιλ έχουν αλλαχθεί από τους δράστες πριν από τη δημοσίευση με τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια.»

Δεν αναφέρετε πού δημοσιεύτηκαν τα έγγραφα ή πώς παραποιήθηκαν. Εκπρόσωπος σχετικά είπε σε email ότι: «Έχουμε δει ότι κάποια από την αλληλογραφία έχει δημοσιευτεί όχι "πειραγμένη" και όχι στην αρχική της μορφή ή / και με σχόλια ή προσθήκες από τους δράστες». Αξιωματούχοι της Pfizer αρνήθηκαν να σχολιάσουν ενώ δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία με εκπροσώπους της BioNTech.

Σύμφωνα με sleuthing από την Έμπολι, Ιταλία εταιρεία με έδρα την ασφάλεια Yarix, περισσότερο από το 33 megabytes δεδομένων από το hack EMA στάλθηκαν σε γνωστό φόρουμ στην ιστοσελίδα σκοτεινό Web στα τέλη Δεκεμβρίου. Η σκοτεινή ανάρτηση στο Web, με τίτλο "Εκπληκτική απάτη! Κακιά Pfffizer! Ψεύτικα εμβόλια! " (“Astonishing fraud! Evil Pfffizer! Fake vaccines!” ) περιελάμβανε έναν σύνδεσμο για ένα φόρουμ σε μια ρωσική ιστοσελίδα.

"Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να επιτρέπουν την επιβεβαίωση ότι τα δεδομένα που ανακτώνται είναι μόνο ένα μέρος του Leak ή εάν στην πραγματικότητα περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα που έχουν κλαπεί στην παράβαση", διαβάστηκε η δημοσίευση Yarix, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αφού διαχειρίστηκε η Google Μεταφράζω. «Από την άλλη πλευρά, η πρόθεση πίσω από τη διαρροή από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο είναι σίγουρη: ότι προκαλεί σημαντική ζημιά στη φήμη και την αξιοπιστία της EMA και της Pfizer».

Τα εμπιστευτικά δεδομένα εμβολίου COVID-19 υπήρξαν καυτά αγαθά για τους χάκερ από την αρχή της πανδημίας. Η αποκάλυψη του EMA είναι μεταξύ των πρώτων - αν όχι η πρώτη - που έχουν δημοσιευθεί έγγραφα εμβολίου που έχουν προσπελαστεί.

[via]