|

Linus Torvalds: "Ελπίζω οι επεκτάσεις AVX512 να πεθάνουν με οδυνηρό τρόπο"


 
O δημιουργός του Linux (και του git), Linus Torvalds, επιτέθηκε ευθέως στις επεκτάσεις AVX512 (Advanced Vector Extensions 512) που βρίσκονται σε επιλεγμένους επεξεργαστές της Intel. 
 
Σε ένα mailing list με θέμα τις εντολές μεταγλώττισης που ενεργοποιεί η Intel στους Alder Lake και Sapphire Rapids επεξεργαστές, ο Linus ξεσπάθωσε. Οι εντολές για τους Alder Lake, που ενεργοποιούνται στον GCC αυτή τη στιγμή, δεν αναφέρουν τις επεκτάσεις AVX-512 παρά μόνο τις AVX2, πιθανόν λόγω της προσπάθειας της Intel το υποσύνολο αυτό να υποστηρίζεται τόσο από τους μικρούς όσο και τους μεγάλους πυρήνες των Alder Lake (θα έχουν αρχιτεκτονική big.LITTLE). Η έλλειψη αυτή οδήγησε τον Torvalds στα ακόλουθα σχόλια:
 
"Ελπίζω το AVX512 να πεθάνει με έναν οδυνηρό θάνατο και η Intel να ξεκινήσει να διορθώνει πραγματικά προβλήματα αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει μαγικές οδηγίες και μετά να δημιουργεί μετροπρογράμματα στα οποία να φαίνονται καλοί οι επεξεργαστές της.
 
Ελπίζω η Intel να επιστρέψει στα βασικά: να κάνει τις διαδικασίες της λειτουργικές ξανά και να επικεντρώνεται περισσότερο σε κανονικό κώδικα που δεν είναι HPC ή σε κάποια άλλη άσκοπη ειδική περίπτωση.
 
Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ: στην ακμή του x86, όταν η Intel γελούσε σε όλη τη διαδρομή μέχρι την τράπεζα, σκοτώνοντας όλον τον ανταγωνισμό τους, όλοι οι άλλοι ανεξαιρέτως είχαν καλύτερες επιδόσεις από την Intel σε φορτία κινητής υποδιαστολής (FP). Η απόδοση FP της Intel ήταν χάλια (σχετικά μιλώντας), αλλά δεν είχε καμία σημασία.
 
Διότι απολύτως κανείς δεν νοιάζεται εκτός των μετροπρογραμμάτων.
 
Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό για το AVX512 τώρα - και στο μέλλον. Ναι, μπορείτε να βρείτε πράγματα που έχουν σημασία. Όχι, αυτά τα πράγματα δεν πωλούν μηχανήματα σε ευρύτερο πλαίσιο.
 
Και το AVX512 έχει πραγματικά μειονεκτήματα. Θα προτιμούσα να δω αυτά τα τρανζίστορ να αξιοποιούνται σε άλλα πράγματα που είναι πολύ πιο σχετικά. Ακόμα κι αν πρόκειται για μαθηματικές πράξεις FP (στην GPU, αντί για AVX512). Ή απλώς δώστε μου περισσότερους πυρήνες (με καλή απόδοση ενός νήματος (single-thread), αλλά χωρίς τα σκουπίδια όπως το AVX512), όπως έκανε η AMD.
 
Θέλω να επιτευχθούν τα όρια ισχύος μου με κανονικό κώδικα ακεραίων, όχι με κάποιον ιό τροφοδοσίας AVX512 που αφαιρεί τη μέγιστη συχνότητα (επειδή οι χρήστες κατέληξαν να το χρησιμοποιούν για memcpy!) Και αφαιρούν πυρήνες (επειδή αυτές οι άχρηστες μονάδες-σκουπίδια καταλαμβάνουν χώρο).
 
Ναι, ναι, είμαι προκατειλημμένος. Απεχθάνομαι απολύτως τα μετροπρογράμματα FP και συνειδητοποιώ ότι οι άλλοι άνθρωποι νοιάζονται βαθιά. Νομίζω ότι το AVX512 είναι ακριβώς ο λάθος δρόμος. Είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα για κάτι που η Intel έκανε λάθος, εν μέρει απλώς αυξάνοντας τον κατακερματισμό της αγοράς.
 
Σταματήστε με τα σκουπίδια ειδικού σκοπού και κάντε όλα τα βασικά κοινά πράγματα που όλοι ενδιαφέρονται, ώστε να τρέχουν οι επεξεργαστές όσο καλά γίνεται. Στη συνέχεια φτιάξτε μια FPU που είναι αρκετά καλή στο πλάι και οι άνθρωποι θα είναι ευχαριστημένοι. Το AVX2 είναι πολύ περισσότερο από αρκετό.
 
Ναι, είμαι γκρινιάρης.
Linus"
 
Όλα αυτά έρχονται από τον Linus, λίγες εβδομάδες μετά τη μετάβασή του στην πλατφόρμα AMD Ryzen Threadripper.
 
[via