|

Blekko: Ο εν δυνάμει εξολοθρευτής του Google




Ο εν δυνάμει "φονιάς του Google" είναι εδώ και λέγεται Blekko..

Το Blekko είναι μια νέα σχετικά μηχανή αναζήτησης, υπόσχεται να δώσει βάρος στην ποιότητα των αποτελεσμάτων αντί της ποσότητας διαφοροποιούμενο έτσι από τις άλλες μηχανές και αποτελεί μια άτυπη «διασταύρωση» του Google και της Wikipedia.

Το "κλειδί" στο όλο εγχείρημα βρίσκεται στο διαχωρισμό των online αναζητήσεων σε υποκατηγορίες οι οποίες και «προ-εγκρίνονται» από ανθρώπους και όχι από υπολογιστές.

Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι ήδη περισσότεροι από 8.000 εθελοντές να συμμετέχουν ενεργά στην ποιοτική ομαδοποίηση των αποτελεσμάτων του επιτρέποντας έτσι στους χρήστες του να συμμετέχουν ενεργά στο «ξεσκαρτάρισμα» των αποτελεσμάτων.

Αν λοιπόν κάποιος επιθυμεί να δει φωτογραφίες της Πάρις Χίλτον, αλλά όχι τις XXX, τότε πολύ απλά μπορεί να γράψει στο παράθυρο αναζήτησης "Paris Hilton/noporn" εκμεταλλευόμενος έτσι την προεργασία άλλων χρηστών και να συλλέξει μόνο τα αποτελέσματα που θέλει.

Αν λοιπόν είστε θιασώτης της συμμετοχικότητας, ενοχλείστε από τα spam που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google και είστε από αυτούς που πιστεύουν όλα αυτά τα ωραία που έχουν κατά καιρούς καταγγελθεί κατά του Google (παρακολούθηση αναζητήσεων, προβολή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων ως πρώτα), τότε το Blekko που ήδη λειτουργεί σε δοκιμαστική μορφή, είναι μία λύση.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα αλλά έχει πολύ ακόμα δρόμο μπροστά του...

[via]