GPS πλoήγηση και στο διάστημα
Επιστήμονες φτιάχνουν ένα νέο σύστημα διαστημικής πλοήγησης για τη Σελήνη, ώστε να μην χάνονται οι αστροναύτες! Το GPS αυτό θα βοηθάει τους αστροναύτες να οδηγούν προς τη σωστή κατεύθυνση τα σεληνιακά τους οχήματα, χωρίς να κατευθύνονται προς τους λάθος κρατήρες.
Το νέο σύστημα διαστημικής πλοήγησης θα μοιάζει και θα λειτουργεί παρόμοια με το GPS που χρησιμοποιούν χιλιάδες οδηγοί στον πλανήτη Γη αντί να χρησιμοποιεί, όμως, τους δορυφόρους, το νέο σύστημα θα βασίζεται σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την τροχιά, καθώς και σε ένα δίκτυο αισθητήρων, που θα βρίσκονται πάνω στα οχήματα που θα περιλαμβάνουν σεληνιακούς φάρους και ανιχνευτές κίνησης βοηθώντας έτσι τις επανδρωμένες αποστολές στην εξερεύνηση της σελήνης καθώς και στην εκτέλεση διαφόρων εργασιών, όπως η κατασκευή παρατηρητηρίων.
Συγκεκριμένα η NASA υπέγραψε συμβόλαιο αξίας $1.2 εκατομμυρίων δολαρίων με επιστήμονες προκειμένου να κατασκευάσουν αυτό το σύστημα πλοήγησης στα επόμενα τρία χρόνια. Επικεφαλής του προγράμματος τέθηκε ο Καθηγητής Ron Li, ο οποίος ήδη βοηθάει δύο διαστημικά οχήματα της NASA, το Spirit και το Opportunity, να βρουν το σωστό δρόμο στον Άρη.
Ο καθηγητής Li δήλωσε πως η απεικόνιση της Σελήνης ήταν αρκετά δύσκολη υπόθεση διότι οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να έχουν οπτικά βοηθήματα, όπως κτήρια ή άλλα οχήματα, για να μπορέσουν να εκτιμήσουν τις αποστάσεις. Η Σελήνη, όμως, δεν έχει τέτοιου είδους βοηθήματα. Το να χαθείς ή να κάνεις λάθος εκτίμηση του όγκου ενός απομακρυσμένου αντικειμένου και της τοποθεσίας του είναι πολύ εύκολο και ταυτόχρονα εξαιρετικά επικίνδυνο.
Ο Li είπε ακόμα πως οι αστροναύτες του Apollo είχαν φτάσει πολύ κοντά στο κρατήρα που είχαν ως στόχο να φτάσουν, αλλά απέτυχαν να τον βρουν λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζει το έδαφος. «Ήταν πολύ κοντά αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω για λόγους ασφαλείας.»
Το νέο σύστημα πλοήγησης, που θα ονομάζεται Lunar Astronaut Spatial Orientation and Information System, θα δοκιμαστεί στην έρημο Mojave της Καλιφόρνια πριν να επιστρέψουν οι αστροναύτες στη Σελήνη το 2020.
[via]