Μέγα Νέφος απειλή
Οι δυτικές περιοχές του Πειραιά και της Αθήνας κινδυνεύουν από το «μεγα - νέφος» που προβλέπεται ότι θα προκαλέσει η λειτουργία του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής, όπως προκύπτει από δύο έρευνες. Παράλληλα, σε «μαύρη περιβαλλοντική τρύπα» κινδυνεύει να μετατραπεί ολόκληρη η περιοχή της Ελευσίνας.
Στα σχέδια της επιχείρησης ηλεκτρισμού είναι η δημιουργία μιας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 880 Μεγαβάτ, που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο. Η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει σε σύμπραξη με το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής προκειμένου να κατασκευαστεί η μονάδα σε χώρο που έχει προκύψει από επιχωμάτωση στη θάλασσα. Δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους έρευνες, μία από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου υπό την εποπτεία του καθηγητή Διονύση Ασημακόπουλου και μια δεύτερη από ιδιωτική εταιρεία, επιστημονικό σύμβουλο του Δήμου Ελευσίνας, «έδειξαν» ότι σε περίπτωση που λειτουργήσει η μονάδα, η ήδη επιβαρημένη περιοχή θα κατακλυστεί από ρύπους εξαιρετικά επικίνδυνους για την υγεία.
Η έρευνα του Πολυτεχνείου, που είναι παραγγελία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, παραδόθηκε στον Δήμο Ελευσίνας στις 7 Απριλίου. Η δεύτερη- της ιδιωτικής εταιρείας- διενεργήθηκε πέρσι τον Ιούνιο όταν πρωτοξεκίνησε η συζήτηση για την υπό δημιουργία μονάδα.
Οι τοπικές συνθήκες ανέμου σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής έχουν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το νέφος της Αθήνας από ενδεχόμενη λειτουργία τέτοιων μονάδων, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα του Πολυτεχνείου.
Όπως καταγράφεται στα συμπεράσματα των μελετητών του Πολυτεχνείου, οι αέριες μάζες α πό την περιοχή της Ελευσίνας μεταφέρονται κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από το όρος Αιγάλεω, και από εκεί στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Ουσιαστικά πρόκειται για το φαινόμενο των θερμοκρασιακών αναστροφών. Λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας τη νύχτα, τα καυσαέρια εγκλωβίζονται σε χαμηλά ύψη και δεν διαχέονται. Οι ασθενείς βορειοδυτικοί άνεμοι, που συνήθως πνέουν στην περιοχή, τα μεταφέρουν στα δυτικά προάστια. Αλλά και στη διάρκεια της ημέρας τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Κυριαρχεί η θαλάσσια αύρα, η οποία ωθεί τις μάζες των καυσαερίων, που βρίσκονται πλέον σε μεγαλύτερα ύψη, από τον Νότο προς τον Βορρά και συγκεκριμένα στο πέρασμα μεταξύ Πάρνηθας και Ποικίλου Όρους. Οι ρύποι φτάνουν από το Καματερό ώς τη Μεταμόρφωση και από τη Νέα Χαλκηδόνα ώς τις παρυφές του κέντρου της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Ελευσίνα υπάρχουν αναλυτικά ανεμολογικά στοιχεία, λόγω της λειτουργίας του στρατιωτικού αεροδρομίου.
[via]