|

Microsoft Surface

Την Τετάρτη, η Microsoft παρουσιάζει το "Milan", ένα πρωτότυπο project υπολογιστή "επιφανείας" [surface computer]. Ο επιτραπέζιος υπολογιστής με την επίσημη ονομασία Microsoft Surface, για τον οποίο η Microsoft δημιούργησε και το software και το hardware, είναι εξοπλισμένος με τεχνολογίες ανάλογες με αυτές που παρουσιάστηκαν στην ταινία Minority Report. Ολόκληρη η μονάδα ελέγχεται κατ' αποκλειστικότητα δια της αφής – δεν υπάρχει ποντίκι ή πληκτρολόγιο.

Έτσι, αν ο χρήστης θέλει να ζωγραφίσει, αρκεί να βουτήξει τα δάχτυλά του μέσα στην ψηφιακή μπογιά. Αν πάλι θέλει να επεξεργαστεί φωτογραφίες, με τα δάχτυλά του μπορεί να τις περιστρέψει και να αλλάξει το μέγεθός τους.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγγίξουν, αλλά όχι να αγοράσουν το Microsoft Surface, μέσα στο 2007. Τα ακριβά συστατικά που χρειάζονται για να επιτρέψουν σε πολλούς χρήστες να αγγίζουν τη συσκευή ταυτόχρονα, ανεβάζουν το κόστος της στα 10.000 δολάρια. Ως εκ τούτου, στόχος της Microsoft, τουλάχιστον για αρχή, δεν είναι οι τελικοί χρήστες, αλλά οι δημόσιοι χώροι, όπως τα νοσοκομεία, τα εστιατόρια, οι αίθουσες αναμονής, τα καζίνο, κ.ά. Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία υπολογίζει πως και οι ιδιώτες θα μπορούν να έχουν στα χέρια τους τον "Milan" μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια.

Το Microsoft Surface αποτελείται από ένα Vista PC με επεξεργαστή Pentium 4 στα 3GHz, 2GB μνήμης και τελευταίας τεχνολογίας κάρτα γραφικών. Η επιφάνεια είναι ανθεκτική στο νερό και στις γρατζουνιές, ενώ πέντε κάμερες υπερύθρων παρακολουθούν τις κινήσεις των δακτύλων και ένας προβολέας DLP στο πλάι δημιουργεί την εικόνα που βλέπουν οι χρήστες.

Για τις ανάγκες της επίδειξης, η Microsoft έχει ετοιμάσει κάποιες δοκιμαστικές εφαρμογές για την επεξεργασία εικόνων και τη ζωγραφική, καθώς και ένα παιχνίδι παζλ, τα κομμάτια του οποίου, όμως, συνθέτουν μια κινούμενη εικόνα video.

Πηγή: e-pcmag