|

Το Netflix θα μειώσει την ποιότητα μετάδοσης του περιεχομένου του για να αποφευχθεί υπερφόρτωση του δικτύου


Μετά και από προτροπή της Ευρωπαικής Ένωσης, το Netflix ανακοίνωσε πριν λίγο ότι θα προχωρήσει στη μείωση των bit rates σε όλα τα streams της υπηρεσίας που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη τις επόμενες 30 ημέρες.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από αίτημα το οποίο υποβλήθηκε από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε κ. Τιερί Μπρετόν, προς την αμερικανική συνδρομητική υπηρεσία, η οποία σημειώνει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, προσφέροντας μεγάλο κατάλογο τηλεοπτικών σειρών και ταινιών από την ευκολία του καναπέ. Το αίτημα υποβλήθηκε με σκοπό να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αποτροπή ενδεχόμενης συμφόρησης και να διασφαλιστεί το ανοιχτό διαδίκτυο για τους Ευρωπαίους πολίτες, ούτως ώστε να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτό απροβλημάτιστα, αυτές τις δύσκολες ώρες όπου η διάδοση του κορωνοϊού επιβάλλει στους πολίτες των χωρών να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο εντός της οικίας τους.
Χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες, το Netflix αναφέρει ότι με τη μείωση των bit rates στην οποία θα προχωρήσει άμεσα, θα μειωθεί η διαδικτυακή κίνηση που το αφορά κατά 25% σε όλα τα ευρωπαικά δίκτυα ενώ «διασφαλίζει ότι οι συνδρομητές του θα εξακολοθούν να βλέπουν το περιεχόμενό του με καλή ποιότητα». Πληροφορίες της ιστοσελίδας TheVerge αναφέρουν ότι η δημοφιλής υπηρεσία θα προχωρήσει σε συνεργασίες με παρόχους ανά τον κόσμο προκειμένου να διαπιστώσει ποια ποιότητα stream είναι η καταλληλότερη για τον θεατή, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του buffering. 
Σε tweet του, ο Reed Hastings, CEO του Netflix αναφέρει ότι «μετά από μια σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Μπρέτον της, για να νικήσουμε τον COVID-19 πρέπει να μείνουμε σπίτι. H τηλεργασία και το streaming βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση όμως οι υποδομές για την παροχή του Internet μπορεί να δοκιμαστούν έντονα. Για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό, ας μεταβούμε στην απλή ανάλυση έναντι της HD ανάλυσης όταν δεν είναι απαραίτητο». Η αλλαγή στην ποιότητα μετάδοσης του περιεχομένου του Netflix έρχεται λίγες μέρες μετά την έρευνα της Nielsen στην οποία γίνεται λόγος για αύξηση 60% στον όγκο περιεχομένου που παρακολουθούμε από streaming υπηρεσίες αυτές τις ημέρες. 
Με τη σειρά του, ο ο Επίτροπος Μπρετόν δήλωσε: «Η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και ενθαρρύνουν την τηλεργασία και την ηλεκτρονική εκπαίδευση. Όλοι μας, οι πλατφόρμες συνεχούς ροής, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οι χρήστες, έχουμε κοινή ευθύνη να λάβουμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του διαδικτύου ενώ συνεχίζεται η μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού.»
Αν και για την ώρα δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση, θεωρείται σίγουρο ότι σε αντίστοιχες ενέργειες θα προχωρήσουν και άλλες streaming υπηρεσίες οι οποίες όμως δεν έχουν την παγκόσμια παρουσία που διαθέτει το Netflix και φυσικά τη δημοφιλία του.

[via]