|

HarmonyOS: H Huawei ανακοίνωσε το δικό της cross-platform λειτουργικό

https://twitter.com/i/status/1159730902341234688

Στο ετήσιο συνέδριο για προγραμματιστές της Huawei (Huawei Developers Conference) που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Dongfeng Nissan Cultural & Sports Centre, στην πόλη Dongguan, στην Κίνα, ανακοινώθηκε το HarmonyOS, το εναλλακτικό cross-platform λειτουργικό σύστημα της Κινέζικης εταιρείας.

O CEO της Huawei, Richard Yu, είπε στην αρχή της παρουσίασης, ότι το νέο λειτουργικό σύστημα της Huawei βρίσκεται υπό ανάπτυξη από το 2017 και πως το πρώτο προϊόν που θα «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα θα προέρχεται από την θυγατρική Honor και θα αποκαλυφθεί αύριο. Ο στόχος της Huawei με το νέο της λειτουργικό σύστημα είναι να προσφέρει μία πλατφόρμα ανοικτού κώδικα ικανής να τρέχει σε μεγάλη γκάμα συσκευών, από smartphones και wearables, μέχρι τηλεοράσεις, tablets, φορητούς υπολογιστές και αυτοκίνητα.

To HarmonyOS είναι ένα microkernel-based λειτουργικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερους πόρους, ενώ παράλληλα διασφαλίζει υψηλές ταχύτητες λειτουργίας και τα ελάχιστα επίπεδα υστέρησης. Το open-source λειτουργικό σύστημα της Huawei έρχεται με TEE (Trusted Execution Environment) για βελτιωμένη ασφάλεια σε όλες τις συσκευές.

Ο compiler Arc του HarmonyOS υποστηρίζει επίσης όλες σχεδόν τις μεγάλες γλώσσες προγραμματισμού συμπεριλαμβανομένων των C/, C++, Java, JavaScript και Kotlin.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του λειτουργικού συστήματος, ο CEO της Κινέζικης εταιρείας, Richard Yu ισχυρίστηκε ότι θεωρητικά το HarmonyOS μπορεί να αντικαταστήσει το Android, αλλά για την ώρα η εταιρεία του πρόκειται να παραμείνει με το λογισμικό της Google στα smartphones της για το καλό των χρηστών αλλά και εξαιτίας του εκτεταμένου χαρτοφυλάκιου εφαρμογών της Google.

Παρόλα αυτά, αν προκύψουν προβλήματα, ο Richard Yu ανακοίνωσε ότι θα είναι θέμα ημερών να φτάσει το νέο OS της εταιρείας στις συσκευές των πελατών της. Όσον αφορά στην υποστήριξη εφαρμογών, το HarmonyOS θα υποστηρίζει σε κάποια φάση όλες τις εφαρμογές Android, αλλά και HTML5 αλλά και Linux-based apps.

Ο στόχος του HarmonyOS είναι να ανταγωνιστεί το Android και να γίνει μελλοντικά ένα παγκόσμιας εμβέλειας λειτουργικό σύστημα. Η Huawei θα παράσχει στους συνεργάτες και εταίρους της dev kits για να αρχίσουν άμεσα να αναπτύσσουν συμβατές εφαρμογές και να επιταχύνουν το «integration» με το νέο λειτουργικό σύστημα.

[via]