|

Champions & Europa League: Νίκη της COSMOTE TV


Νικήτρια και ενισχυμένη αναδείχθηκε μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία διεκδίκησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του UEFA Champions και Europa League για τις σεζόν 2018-2021, η COSMOTE TV. Επίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν ακόμη, όμως επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο διαγωνισμό πλειοδότησε η COSMOTE TV έναντι της Nova, προχωρώντας έτσι σε ανανέωση της συνεργασίας της με την UEFA, για ακόμη τρία χρόνια.

Η COSMOTE TV βγαίνει μάλιστα και ενισχυμένη, αφού απέκτησε για τις σεζόν 2018-2021 και το πακέτο μεταδόσεων του Ch. League που κατείχε η ΕΡΤ. Με λίγα λόγια «κλείδωσε» όλο το Champions League αποκλειστικά στα κανάλια COSMOTE SPORTS. Δε θα υπάρχουν από την επόμενη σεζόν δηλαδή, μεταδόσεις αγώνων του Champions League από ελεύθερο κανάλι.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις μεταδόσεις του Europa League, ενώ και η Nova σε προηγούμενο διαγωνισμό «κλείδωσε» όλη τη Euroleague έως το 2020 στα κανάλια της, αφήνοντας εκτός την ΕΡΤ. Παρατηρώντας τις τελευταίες εξελίξεις γίνεται πλέον ξεκάθαρο, πως οι συνδρομητικές πλατφόρμες θα ανταγωνίζονται διαρκώς για την απόκτηση premium και αποκλειστικού αθλητικού περιεχομένου.

Τη στιγμή που το κινηματογραφικό κομμάτι της συνδρομητικής δέχεται πίεση από υπηρεσίες τύπου Netflix, το αθλητικό περιεχόμενο αντιθέτως, δείχνει να αποτελεί για τις πλατφόρμες το όχημα που μπορεί να οδηγήσει την τηλεόραση, αλλά και τις υπόλοιπες δραστηριότητες ενός τηλεπικοινωνιακού φορέα σε ανάπτυξη.

Η απουσία μεταδόσεων από ελεύθερα κανάλια
Μπορεί η εξέλιξη αυτή για κάποιους να ήταν αναπάντεχη, αλλά η πορεία «εξόδου» των ελεύθερων καναλιών από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις φαινόταν εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη.

Αφενός τα χαμηλά διαφημιστικά έσοδα, αφετέρου ο ανταγωνισμός των συνδρομητικών πλατφορμών που οδήγησε ψηλά τις τιμές των δικαιωμάτων, είχαν ως αποτέλεσμα τα ελεύθερα κανάλια να μην μπορούν να ακολουθήσουν την κούρσα και έτσι να μείνουν αναπόφευκτα εκτός των σημαντικών διοργανώσεων, αποκτώντας κυρίως τα αθλητικά θεάματα μικρότερου ενδιαφέροντος.

[via]