|

Εκτίναξη “μαύρων αγορών” στο dark web



Αρκετά site διακίνησης παράνομων προϊόντων είδαν να αυξάνονται οι αγοραπωλησίες από επισκέπτες τους, μετά το κλείσιμο των AlphaBay και Hansa από τις διωκτικές αρχές.
Αυτό δείχνει έρευνα του BBC, σύμφωνα με την οποία την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, σε εναλλακτικές “μαύρες αγορές” αυξήθηκε έως και κατά 28% ο αριθμός των αγγελιών.

Τα AlphaBay και Hansa τέθηκαν εκτός λειτουργίας το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου, έπειτα από έρευνες που διεξήχθησαν από την Europol, το FBI, την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και την ολλανδική αστυνομία. Μάλιστα, η ολλανδική αστυνομία εέχει πάρει υπό τον έλεγχό της το Hansa ένα μήνα νωρίτερα, διατηρώντας το σε λειτουργία για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, ώστε να παρακολουθήσει εν κρυπτώ τις εγκληματικές δραστηριότητες που διεξάγονταν μέσω της πλατφόρμας.

Πάντως, αν και ενισχύθηκαν ορισμένα από τα υπόλοιπα marketplaces, οι πωλήσεις μερικών προϊόντων παρουσιάζουν μείωση. “Υπάρχουν αποδείξεις ότι όταν κλείνει στο dark web ένα marketplace πώλησης παράνομων προϊόντων, τότε ένα μέρος των παράνομων δραστηριοτήτων μεταφέρεται σε άλλες online αγορές, που παραμένουν σε λειτουργία”, σημειώνει ο Elad Ben-Meir από την ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cyberint, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό του BBC.

“Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις των διεθνών διωκτικών αρχών έχουν ως αποτέλεσμα οι διακινητές παράνομων προϊόντων να εγκαταλείπουν τα σάιτ που πουλούν όπλα ή παιδική πορνογραφία”


 [via]