|

To νέο HDMI φέρνει ανάλυση 8K και δυναμικό HDR


Οι πιο πολλοί όταν φέρνουμε στο μυαλό μας το HDMI σκεφτόμαστε ενα καλώδιο που συνδέει δυο συσκευές, αλλά είναι πρώτα ένα πρότυπο για το τι μπορεί να μεταφερθεί απο μια συσκευή σε μια άλλη.
Πρόσφατα έγιναν γνωστές οι προδιαγραφές της νέας έκδοσης του HDMI προτύπου, το HDMI 2.1 η όποια έχει αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη.

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές, είναι η υποστήριξη για ανάλυση 8Κ στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, αλλά και υποστήριξη για ανάλυση 4Κ με 120 καρέ το δευτερόλεπτο.
Αν και η μεγαλύτερη ανάλυση απο μόνη της δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα, υπάρχει ακόμα και σήμερα η τεχνολογία HDR που βοηθάει σε αυτόν το τομέα, κάτι που στο νέο HDMI 2.1 θα έχει καλύτερη υποστήριξή αλλά και νέες δυνατότητες όπως το δυναμικό HDR (αλλαγή φωτεινότητας, χρωμάτων σε επίπεδο καρέ - frame ).

Εκτός από την εικόνα, υπάρχουν και νέες δυνατότητες για τον ήχο, το ARC (Audio return channel) το όποιο θα κάνει ποιο εύκολη την σύνδεση με ενισχυτές ή soundbars, αλλά και για τους Gamers, με το VRR, που θα παρέχει δυναμικό refresh rate, το όποιο θα βοηθήσει στην κίνηση στο παιχνίδι να είναι ποιο ομαλή.

Αυτές οι δυνατότητες θα θέλουν και καλύτερα καλώδια, συγκεκριμένα τα 48G HDMI, με δυνατότητα μεταφοράς 48Gbps δεδομένων, τα όποια θα είναι συμβατά με τις προηγούμενες εκδόσεις του πρότυπου.

Το νέο πρότυπο θα είναι διαθέσιμο στους κατασκευαστές λίγο πριν το καλοκαίρι.


[via]