Posted by MinO | 0 comments

Πώς θα δικτυώσετε τους δέκτες Nova και ΟΤΕ TV


Πρόσφατα, οι δυο μεγάλες συνδρομητικές πλατφόρμες της χώρας διεύρυναν το πεδίο ψυχαγωγίας των συνδρομητών τους, προσφέροντάς τους νέες υπηρεσίες μέσα από τους υβριδικούς τους (πλέον) δέκτες. Όπως είναι γνωστό, η Nova προχώρησε σε αναβάθμιση του μενού των δεκτών Pace HD 831 και 3001 απομακρυσμένα, μέσω δορυφόρου (OTA). Ο ΟΤΕ από την πλευρά του προσφέρει στους πελάτες του με κάθε νέα συνδρομή, τους νέους υβριδικούς δέκτες KAON NS1110H και Technicolor DSI810HYB, ενώ αναμένεται σύντομα η αναβάθμιση των υφιστάμενων δεκτών των συνδρομητών, ώστε να αποκτήσουν και αυτοί το ίδιο νέο μενού. Πλέον, οι συνδρομητές Nova και ΟΤΕ TV εκτός από την τηλεοπτική εμπειρία που τους προσφέρουν τα κανάλια των πακέτων τους, έχουν πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες.
Οι συνδρομητές της Nova που έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία Video On Demand, έχουν στη διάθεσή τους ένα πραγματικό video club, μέσα από το οποίο έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τίτλους από ταινίες παλιές και νέες που βλέπουμε στις πρεμιέρες των καναλιών Novacinema, καθώς επίσης και από σειρές, ντοκιμαντέρ και παιδικά. Υπάρχει τεράστια ποικιλία τίτλων, η οποία ανανεώνεται συνεχώς. Η πρόσβαση στην υπηρεσία VOD προϋποθέτει προς το παρόν σύνδεση Nova 3Play και είναι δωρεάν.

Οι συνδρομητές ΟΤΕ TV έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία ΟΤΕ Cinema On Demand για την ενοικίαση ταινιών πρώτης προβολής, καθώς επίσης και στην υπηρεσία ΟΤΕ Replay TV, με τη οποία μπορούν να γυρίζουν τον χρόνο πίσω έως 48 ώρες και να παρακολουθούν επιλεγμένα προγράμματα ετεροχρονισμένα. Στα διαθέσιμα κανάλια της υπηρεσίας είναι όλα τα OTE SPORT, όπως επίσης και κανάλια με ταινίες και σειρές (Village Cinema HD, Sundance Channel HD, FOX), παιδικά (Disney Junior κ.ά), ντοκιμαντέρ (OTE HISTORY, Travel Channel HD κ.ά) και άλλα. Πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες έχουν όλοι οι συνδρομητές ΟΤΕ TV, ανεξαρτήτως της ADSL/VDSL σύνδεσής τους.

Να αναφέρουμε επίσης, ότι και στις δύο πλατφόρμες έχει προστεθεί η δυνατότητα σύνδεσης εξωτερικού σκληρού δίσκου στον δέκτη, για εγγραφές προγραμμάτων.

Για να είναι εφικτή η πρόσβαση των συνδρομητών στις νέες υπηρεσίες, υπάρχει μια απαραίτητη προϋπόθεση. Η σύνδεση του δέκτη στο modem-router της οικίας, με το οποίο υπάρχει ενεργή σύνδεση internet. Για να επιτευχθεί αυτό, αρκεί μόνο η σύνδεση ενός καλωδίου δικτύου (ethernet) στο modem-router και στην θύρα ethernet του δέκτη. Κάτι που είναι πολύ απλό, εφόσον ο δέκτης βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο και κοντά στο modem-router.

Είναι όμως πολύ πιθανό (και συνήθως το πιθανότερο), δέκτης και modem να βρίσκονται σε διαφορετικό δωμάτιο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όμως για την σύνδεση μεταξύ τους, αφού υπάρχουν συσκευές που μας βοηθούν και μας δίνουν τις απαραίτητες λύσεις, τις οποίες θα περιγράψουμε παρακάτω.

Για την δοκιμή είχαμε στη διάθεσή μας είχαμε έναν νέο Novabox (Pace 3001) και έναν Technicolor DSI810HYB. Οι δοκιμές έγιναν σε οικία με τριφασικό ρεύμα και σύνδεση Nova 3Play. Για την πρόσβαση των δεκτών στο internet χρησιμοποιήσαμε δύο powerline extender starter kits της TP-Link, το TL-WPA2220 και το TL-WPA4220, ένα Unifi AP-AC-LITE access point και ένα wireless access point Asus WL-330gE.

Χρήση powerline adapter

Με τη χρήση των powerline adapters, η υπάρχουσα καλωδίωση ρεύματος της οικίας μετατρέπεται σε ένα δίκτυο υψηλής ταχύτητας, χωρίς να απαιτείται η χρήση επιπλέον καλωδίων (Σχέδιο 1). Έτσι, έχουμε πρόσβαση στο internet σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού που υπάρχει πρίζα ρεύματος. Αρχικά, συνδέσαμε το kit TL-WPA2220, το οποίο αποτελείται από ένα ζεύγος 2 συσκευών, το μικρότερο σε μέγεθος powerline adapter TL-PA2010 και το Wi-Fi extender TL-WPA2220. Η χρήση τους ήταν πανεύκολη. Η συσκευασία (εικόνα 1) περιλαμβάνει ένα ζεύγος καλωδίων ethernet (UTP cat5).

Παίρνοντας το ένα από αυτά τα καλώδια, συνδέσαμε τη μια του άκρη στη θύρα ethernet του TL-PA2010 και την άλλη σε μια θύρα του modem-router, με το οποίο έχουμε πρόσβαση στο internet. Στη συνέχεια συνδέθηκε σε ελεύθερη πρίζα ρεύματος. Το Wi-Fi extender TL-WPA2220 συνδέθηκε σε ελεύθερη πρίζα ρεύματος ίδιας φάσης. Έχει 2 θύρες ethernet, όπου στην μια από αυτές συνδέσαμε την μία άκρη του δεύτερου παρεχόμενου καλωδίου. Η άλλη του άκρη συνδέθηκε στη θύρα ethernet του νέου Novabox (3001). Όπως βλέπουμε (εικόνα 2), ο δέκτης απέκτησε την απαραίτητη πρόσβαση στο internet. Τόσο απλά! Το μόνο που χρειάστηκε δηλαδή, ήταν η σύνδεση των δύο συσκευών σε ελεύθερες πρίζες ρεύματος, η σύνδεση του powerline adapter στο modem-router και η σύνδεση του Wi-Fi extender στον δέκτη. Η θέαση VOD ήταν απροβλημάτιστη (εικόνα 3) και η περιήγηση στη λίστα των διαθέσιμων τίτλων πραγματική απόλαυση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτόματα η επικοινωνία του ζεύγους των συσκευών του kit, υπάρχει εναλλακτικός τρόπος γι αυτό. Χρειάζεται το πάτημα ενός δευτερολέπτου του πλήκτρου pair του powerline adapter. Στη συνέχεια και μέσα σε δύο λεπτά, θα πρέπει να πατηθεί για ένα δευτερόλεπτο το πλήκτρο pair του Wi-Fi extender. Στο επόμενο ένα λεπτό, η δημιουργία του ιδιωτικού δικτύου είναι έτοιμη.

Ταυτόχρονα με τη θέαση VOD από τον νέο novabox, συνδέσαμε laptop στην δεύτερη θύρα ethernet του extender, ενώ μέσω αυτού συνδεθήκαμε με smartphone ασύρματα στο δίκτυο της οικίας. Η σύνδεση στο internet ήταν απροβλημάτιστη για όλες τις συσκευές, χάρη στην εξαιρετική λειτουργία του Wi-Fi extender TL-WPA2220. Η παραμετροποίησή του είναι εύκολη. Θα χρειαστεί ο χρήστης να επισκεφτεί την σελίδα του κατασκευαστή (www.tp-link.com) και να κατεβάσει την απαραίτητη εφαρμογή, μέσα από την οποία μπορεί να κάνει μια σειρά ενεργειών όπως είναι η αλλαγή SSID του ασύρματου δικτύου (εικόνα 4), του κωδικού πρόσβασης (εικόνα 5), ενώ από την επιλογή System Tools υπάρχει μεταξύ άλλων η δυνατότητα για επανεκκίνηση και η αναβάθμιση του firmware (εικόνα 6).

Κλωνοποίηση του ασύρματου δικτύου της οικίας

Σε περίπτωση που το modem-router υποστηρίζει τη λειτουργία WPS (Wi-Fi Protected Setup), μπορεί να επιτευχθεί η κλωνοποίηση του Wi-Fi του modem-router μιας οικίας. Αυτό είναι πολύ απλό και χρειάστηκε μόνο το πάτημα του σχετικού πλήκτρου στο modem-router μας και στη συνέχεια το πάτημα του πλήκτρου clone Wi-Fi στο extender μας (Σχέδιο 2). Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτή την διαδικασία είναι η τοποθέτηση του extender πολύ κοντά στο modem. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα επιτεύχθηκε η κλωνοποίηση του Wi-Fi του modem και στη συνέχεια τοποθετήσαμε το extender σε άλλη ελεύθερη πρίζα. Έχοντας πρόσβαση στο Wi-Fi του extender, είχαμε πλέον πρόσβαση στο γνωστό Wi-Fi του οικήματός μας, χωρίς να χρειαστεί να επιλέξουμε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης! Είναι μια εξαιρετική και πολύ απλή λύση για χρήστες που δυσκολεύονται (ή δεν έχουν την εμπειρία) να επιλέγουν πρόσβαση σε διαφορετικό ασύρματο δίκτυο από αυτό που έχουν συνηθίσει.

Δυνατότητα προσθήκης περισσότερων powerline adapter στο δίκτυο

Στη συνέχεια, συνδέσαμε το ζεύγος του kit TL-WPA4220 σε ελεύθερες πρίζες ρεύματος άλλων δωματίων, διαφορετικών φάσεων (Σχέδιο 3). Χωρίς να προβούμε σε καμία άλλη ενέργεια, δοκιμάσαμε και συνδέσαμε και στις δύο συσκευές τον Technicolor DSI810HYB. Ο δέκτης απέκτησε χωρίς κανένα πρόβλημα πρόσβαση στο internet (εικόνα 7), όπου μέσα από την λειτουργία Replay TV παρακολουθήσαμε τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ρεάλ-Σεβίλλη (εικόνα 8).

Κυριολεκτικά plug and play η λειτουργία, αν και επρόκειτο για πρίζες ρεύματος που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις. Ομοίως με τον Wi-Fi extender TL-WPA2220, έτσι και με τον TL-WPA4220, είχαμε ταυτόχρονη πρόσβαση στο internet από την δεύτερη θύρα ethernet με laptop, ενώ συνδεθήκαμε ασύρματα με smartphone και tablet. Η πρόσβαση όλων των συσκευών στο internet και η λειτουργία τους ήταν απροβλημάτιστη. Η κλωνοποίηση του Wi-Fi είναι εφικτή και γίνεται με την ίδια διαδικασία και στο TL-WPA4220. Η τοποθέτησή του σε πρίζα απομακρυσμένου δωματίου με διαφορετική φάση ρεύματος, μας έδωσε τη δυνατότητα να συνδεθούμε στο ισχυρό πλέον ασύρματο δίκτυο του οικήματος, κάνοντας την περιήγησή μας στο internet ευχάριστη, σε αντίθεση με την απευθείας ασύρματη σύνδεση στο modem, καθώς το εκπεμπόμενο σήμα του ήταν ασθενές. Η δε παραμετροποίησή του TL-WPA4220, γίνεται μέσα από την εφαρμογή που αναφέραμε πιο πάνω. Μέσω αυτής (Powerline Scan), ο χρήστης αποκτά πρόσβαση και μπορεί να προβεί στην επιθυμητή παραμετροποίηση οποιουδήποτε TP-Link extender που βρίσκεται εντός του δικτύου του (εικόνα 9).

Μπορούμε ακόμα, εφόσον έχουμε προηγουμένως δημιουργήσει ένα ιδιωτικό δίκτυο με το αρχικό ζεύγος, να προσθέσουμε σε αυτό και κάθε συσκευή του νέου ζεύγους. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Από μια συσκευή του ιδιωτικού μας δικτύου, πατάμε το πλήκτρο pair για ένα δευτερόλεπτο και στη συνέχεια (μέσα σε δύο λεπτά) κάνουμε το ίδιο στη συσκευή που θέλουμε να προσθέσουμε σε αυτό. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε συσκευή που θέλουμε να προστεθεί.

Να αναφέρουμε τέλος, ότι και τα δύο kits προσφέρουν υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Το TL-WPA2220 kit προσφέρει ταχύτητα 200 Mbps μέσω των καλωδίων του δικτύου του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η ταχύτητα στη λειτουργία Wi-Fi extender φτάνει στα 300 Mbps. Οι ταχύτητες για το TL-WPA4220 kit (εικόνα 10) φτάνουν στα 500 Mbps και 300Mbps αντίστοιχα. Η δε εμβέλεια τους μέσα από τα καλώδια του δικτύου του ηλεκτρικού ρεύματος φτάνει μέχρι τα 300 μέτρα. Μειονέκτημα των δύο kits της TP-LINK που δοκιμάσαμε, αποτελεί το γεγονός ότι οι συσκευές χρειάζεται να τοποθετηθούν σε ελεύθερες πρίζες ρεύματος.

Χρήση ασύρματων access points

Το ασύρματο δίκτυο μιας οικίας, πολύ συχνά φτάνει εξασθενημένο στα απομακρυσμένα δωμάτια. Εκεί είναι πιθανό να υπάρχουν τοποθετημένες συσκευές, οι οποίες είναι απαραίτητο να έχουν πρόσβαση στο internet. Στην περίπτωσή μας, τοποθετήσαμε τον Technicolor DSI810HYB σε απομακρυσμένο δωμάτιο, όπου το ασύρματο δίκτυο του οικήματος ήταν εξαιρετικά ασθενές. Τη λύση μας την έδωσε το Unifi AP-AC-LITE σε συνδυασμό με το ασύρματο access point Asus WL-330gE. Το Unifi AP-AC-LITE είναι ένα access point, το οποίο συνδεδεμένο στο modem-router επεκτείνει το ασύρματo δίκτυo του (Σχέδιο 4). Η συσκευασία (εικόνα 11) περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την κατάλληλη τοποθέτησή του στον τοίχο, ή το ταβάνι.

Ο κάτοχος τέτοιας συσκευής, θα πρέπει να κατεβάσει το Unifi Controller software από το website downloads.ubnt.com/unifi. Αφού προχωρήσει στην εγκατάστασή του, με το άνοιγμα της εφαρμογής (εικόνα 12) θα μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο του ασύρματου δικτύου του (εικόνα 13) και να παρακολουθεί τα στατιστικά του (εικόνα 14).

Έχοντας πλέον ισχυρό σήμα Wi-Fi στο απομακρυσμένο δωμάτιο, χρειαζόμασταν την κατάλληλη συσκευή που θα μπορούσε να συνδεθεί στους δέκτες μας, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη πρόσβαση στο internet. Τη λύση μας την έδωσε το ασύρματο access point Asus WL-330gE. Η μικροσκοπική αυτή συσκευή έχει τη δυνατότητα να δουλέψει σε 4 mode λειτουργίας. Ο κάτοχος τέτοιας συσκευής, ανάλογα με τις ανάγκες του, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε Gateway, Access Point, Adapter και Repeater (εικόνα 15).

Στην περίπτωσή μας, μέσα από το web interface της συσκευής επιλέξαμε την λειτουργία Adapter. Επιλέξαμε σύνδεση στο δίκτυο του Unifi και το μόνο που χρειάστηκε ήταν η σύνδεση σε έναν από τους δέκτες μας με καλώδιο ethernet. Και σε αυτή την περίπτωση, η πρόσβαση των δεκτών στο internet ήταν απροβλημάτιστη (εικόνες 16,17).

Εντυπώσεις και σχόλια

Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της τεχνολογίας των επικοινωνιών, επηρεάζει τη ζωή του ανθρώπου δημιουργώντας νέα δεδομένα. Και αν για τους υπολογιστές το internet ήταν απαραίτητο εργαλείο της λειτουργίας τους από τα πρώτα τους βήματα, δεν ισχύει το ίδιο για άλλες συσκευές που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας. Τα κινητά τηλέφωνα, οι επίγειοι και οι δορυφορικοί δέκτες, τα laptops, ακόμα και οι ίδιες οι τηλεοράσεις, είναι μερικές από τις συσκευές που χρησιμοποιούνται καθημερινά εδώ και χρόνια, έχοντας αποκτήσει πλέον και αυτές πρόσβαση στο internet. Κάποιες από αυτές τις συσκευές έχουν δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης, κάποιες άλλες χρειάζονται ενσύρματη σύνδεση και δεν βρίσκονται κοντά στον σταθμό πρόσβασης του internet. Οι συσκευές που περιγράψαμε στο άρθρο μας, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών, καθώς τους δίνουν λύσεις για όλες τις περιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Οι συνδρομητές NOVA και ΟΤΕ TV πλησιάζουν το 1.000.000 και οι νέες υπηρεσίες που τους προσφέρουν οι δύο μεγάλες πλατφόρμες, προϋποθέτουν την πρόσβαση των δεκτών τους στο internet. Τα powerlines και τα access points που δοκιμάσαμε, καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους.

Τα powerlines της TP-LINK δούλεψαν εξαιρετικά, συνδεδεμένα σε κάθε φάση ρεύματος του οικήματος, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα πρόσβασης στο internet και σε άλλες συσκευές. Η χρήση τους απευθύνεται σε απλούς χρήστες, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και νομίζουμε ότι θα ικανοποιήσουν με το παραπάνω όσους τα εμπιστευτούν. Βέβαια, ιδανικό θα ήταν να έχουν δυνατότητα AC Pass Through, καθώς δεν είναι πάντα εφικτή η ύπαρξη ελεύθερων πριζών.

Το Unifi απευθύνεται σίγουρα σε πιο προχωρημένους χρήστες, που επιζητούν περισσότερα για τον έλεγχο του δικτύου τους. Δίνει λύσεις σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη για ισχυρό Wi-Fi σε όλους τους χώρους του σπιτιού τους. Σε συνδυασμό με το ισχυρό σήμα του Unifi, το Asus WL-330gE μετατρέπει σε ασύρματη οποιαδήποτε συσκευή που διαθέτει θύρα ethernet, σε όποιο χώρο του σπιτιού κι αν βρίσκεται.

[via]

0 comments: