|

Η ΕΕ λέει οτι οι νέοι νόμοι παρακολούθησης δεν είναι νόμιμοι


Η ΕΕ λέει οτι οι νέοι νόμοι παρακολούθησης στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι νόμιμοι και δεν μπορούν να ισχύουν σε μια δημοκρατική κοινωνία

Η Ευρωπαϊκή ένωση αναφέρει οτι η γενική και αδιάκριτη καταγραφή, ηλεκτρονικών δεδομένων απο τις κυβερνήσεις επιτρέπεται μόνο για σοβάρα εγκλήματα, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που βγήκε σήμερα έρχεται ενάντια με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στο ΗΒ που περιλαμβάνει και την καταγραφή των δεδομένων των κατοίκων για εως και ενα χρόνο.

Το δικαστήριο αναφέρει στην απόφαση του οτι, η καταγραφή των δεδομένων κάνει τους πολίτες να νιώθουν οτι βρίσκονται σε συνεχή παρακολούθηση και δίνει την δυνατότητα στις κυβερνήσεις να φτιάξουν "προφιλ" των πολιτών πολύ ποιο εύκολα.
Μόνο η καταπολέμηση σοβαρών εγκλημάτων μπορεί να δικαιολογήσει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πως ο νέος νόμος του ΗΒ ξεπερνάει τα όρια του τι είναι απόλυτα αναγκαίο και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Ακόμα δεν είναι σίγουρο αν αυτή η απόφαση θα μπορέσει να φρενάρει τον νέο νόμο, το σίγουρο είναι οτι το ΗΒ θα κάνει έφεση, αν αυτό αποτύχει τότε έχει και το Brexit, δεν γνωρίζουμε βέβαια ακόμα με τι όρους θα βγει το ΗΒ απο την ΕΕ.
Το ΗΒ δήλωσε πως δεν είναι ευχαριστημένο με αυτή την απόφαση και θα την πολεμήσει.

Διάφορες οργανώσεις καθώς και η αντιπολίτευση δεχθήκανε με χαρά την σχετική απόφαση, αναφέροντας πως είναι ενα καθαρό μήνυμα, οτι η γενική παρακολούθηση των πολιτών δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία.


“Most of us can accept that our privacy may occasionally be compromised in the interests of keeping us safe, but no one would consent to giving the police or the government the power to arbitrarily seize our phone records or emails to use as they see fit,” said Watson. “It’s for judges, not ministers, to oversee these powers.”
Μπορούμε να δεχτούμε οτι μερικές φορές η ιδιωτικότητα μας θα έρχεται δεύτερη όταν έχουμε να κάνουμε με την ασφάλεια μας, αλλά κανείς δεν θα δώσει στην Αστυνομία και την κυβέρνηση την δυνατότητα να το κάνουν αυτό όποτε θελήσουν.
Αυτό είναι κάτι που μόνο το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει και όχι οι πολιτικοί.

[via]