|

Peek: Δημιουργήστε screen-cast σε GIF εικόνες


Τα πιο διαδεδομένα formats εικόνων είναι τα JPEG, PNG και GIF, τα οποία έχουν και κάμποσες διαφορές αναμεταξύ τους. Ο τύπος GIF δεν είναι ιδανικός για την σύγχρονη φωτογραφία, λόγω του ότι έχει περιορισμένους πίνακες χρωμάτων και μικρά μεγέθη, μα χρησιμοποιείται ευρέως στο web από την δεκαετία του 90 (με τις κιτσάτες τότε εικόνες), ενώ το τελευταίο διάστημα η παραγωγή κινούμενων gif εικόνων βρίσκεται σε άνθιση. Άλλωστε, ο τύπος αρχείων GIF υποστηρίζεται από όλους τους browsers.
Όμως, αυτές οι εικόνες δεν χρησιμοποιούνται μόνο για διασκέδαση, αλλά και πιο παραγωγικά. Για παράδειγμα, αν θέλετε να καταγράψετε ένα τμήμα της οθόνης σας και να το εξάγετε ως GIF - κινούμενη - εικόνα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω του Gimp ή και άλλων προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνων, ακόμα και δικτυακά, τραβώντας μια-μια τις εικόνες (screenshots) που θέλατε ή, αν δημιουργούσατε βίντεο, το οποίο στη συνέχεια, θα το εξάγατε σαν GIF. Κάτι που θέλει κάμποσο χρόνο και χρήση διαφορετικών εργαλείων.
Εδώ ακριβώς έρχεται το Peek, ένα μικρό και ανοιχτού κώδικα εργαλείο, το οποίο πρόκειται για έναν Animated GIF Screen Recorder. Με αυτό δηλαδή, μπορείτε μπορείτε να δημιουργήσετε άμεσα το περιεχόμενο που θέλετε και να το εξάγετε σε GIF format.
Σχεδιάστηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, δηλαδή για να επιλέξετε σημεία από την οθόνη σας, όπως για να δείξετε κάποια χαρακτηριστικά του λειτουργικού σας, ή για αναφορά bugs, να δείξετε κάποιο πρόβλημα που έχετε κλπ.
Όπως ξεκαθαρίζει και ο δημιουργός του:
Δεν είναι μια γενικής χρήσης screen cast εφαρμογή, με εκτεταμένα χαρακτηριστικά και δεν θα είναι ποτέ.
Είναι πολύ ελαφρύ και απλούστατο στην χρήση, μπορώντας εύκολα και γρήγορα να δημιουργήσετε τα δικά σας επιλεγμένα gif στιγμιότυπα από επιλεγμένες περιοχές της οθόνης σας:

Εγκατάσταση του Peek:
Είναι διαθέσιμο μόνο για Linux και έχει έτοιμο πακέτο για Ubuntu (και φυσικά και για τις παράγωγες διανομές του), μα και για Arch (και παράγωγες), μέσω του AUR.
Θα κατεβάσετε το έτοιμο deb πακέτο του(DOWNLOAD Peek)και διπλό κλικ επάνω του για να ξεκινήσει η εγκατάστασή του. Στη συνέχεια, θα το βρείτε στο μενού σας.
Για άλλες διανομές, μπορείτε να δοκιμάσετε κατεβάζοντας το source πακέτο του και αφού το αποσυμπιέσετε, να το εγκαταστήσετε δίνοντας τις ακόλουθες εντολές στο τερματικό σας:
cmake . && make
make install
Σημειώστε όμως και τα εξής:
- Για να δουλέψει χρειάζεται το ffmpeg. Αυτό κανονικά, ήδη το έχετε εγκατεστημένο, αν τυχόν όχι θα το βρείτε στους Διαχειριστές Εφαρμογών των διανομών σας.
- Λειτουργεί μόνο με X11 και στοχεύει σε GNOME 3.
Όταν το τρέξετε την πρώτη φορά, το παράθυρό του έχει ένα προκαθορισμένο μέγεθος. Μπορείτε να το μεγαλώσετε τραβώντας τις γωνίες του. Να έχετε ακόμα υπόψιν πως πρόκειται για ένα screen-cast και όχι για video-recorder, συνεπώς δεν θα κινηματογραφήσετε ολόκληρες ιστορίες. Αυτό θα ανεβάσει και κατά πολύ το μέγεθος (mb) της τελικής εικόνας.
Peek: Δημιουργήστε screen-cast σε GIF εικόνες Αφού τελειώσετε την εγγραφή, θα σας ανοίξει το παράθυρο του file-manager για να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.
Οι Ρυθμίσεις του είναι ελάχιστες και οι αναγκαίες:

Σίγουρα το Peek είναι μια πολύ καλή εφαρμογή γι' αυτό που δημιουργήθηκε και αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο στο είδος του.

H σελίδα του Peek στο Github.

[via]