|

Facebook και Twitter δίνουν δεδομένα για παρακολουθήσεις


Κοινωνικά δίκτυα όπως τα Facebook, Twitter και το Instagram κατηγορούνται ότι έχουν βοηθήσει στην παρακολούθηση πολιτών στις ΗΠΑ. 
Σύμφωνα με το CNet, στοιχεία από τα social feeds ορισμένων χρηστών του Facebook, του Twitter και του Instagram χρησιμοποιήθηκαν από την Αστυνομία στις ΗΠΑ, για την παρακολούθηση διαδηλωτών που έπαιρναν μέρος στις πορείες για τα γεγονότα ρατσιστικής συμπεριφοράς των αστυνομικών στο Oakland και τη Βαλτιμόρη.
Η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) κάνει λόγο για χρήση του λογισμικού Geofeedia, το οποίο μπορεί να παρακολουθεί τη γεωγραφική θέση των χρηστών του, σε πραγματικό χρόνο, αντλώντας δεδομένα από τις ενημερώσεις που κάνουν οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι άντλησαν οι αστυνομικές αρχές, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις κινήσεις πολιτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.
Η ACLU σημειώνει ότι το Facebook, το Twitter και το Instagram κινήθηκαν προς το μπλοκάρισμα του Geofeedia στα προφίλ των χρηστών του, μετά την δημοσιοποίηση της μελέτης που δείχνει τη χρήση του από την Αστυνομία. Οργανώσεις πολιτών και διάφορες πηγές στο Διαδίκτυο σημειώνουν ότι τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να αποτελέσουν κόμβους που διευκολύνουν την παρακολούθηση των πολιτών από τις Αρχές, ακόμα και χωρίς δικαστικά εντάλματα. Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα επιβεβαίωσαν ότι έχουν πλέον μπλοκάρει τη λειτουργία του Geofeedia, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ACLU.

[via]