|

Το FBI ξεκλείδωσε iPhone, χωρίς τη βοήθεια της Apple


iPhone-7-martin-hajek-concept-1

Το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υπάγεται το FBI, ανακοίνωσε ότι με τη βοήθεια ενός τρίτου εταίρου απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα του iPhone, το οποίο κατείχε ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια.
Ως εκ τούτου, το FBI δεν χρειάζεται τη βοήθεια της Apple για να ξεκλειδώσει το επίμαχο iPhone 5C το οποίο χρησιμοποιούσε ο Syed Farook, δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης τον περασμένο Δεκέμβριο.
Με τον τρόπο αυτό έληξε, προς το παρόν τουλάχιστον, η δικαστική διαμάχη μεταξύ της Apple και του FBI, χωρίς ωστόσο να έχει λυθεί το ζήτημα που έχει τεθεί, δηλαδή αν η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων υπερισχύουν της δημόσιας ασφάλειας.
Όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν εκατοντάδες συσκευές iPhone για τις οποίες διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλη τη χώρα ζητούν το ξεκλείδωμά τους. Η τελευταία εξέλιξη ενδέχεται να αποτελέσει οδηγό και για αυτές τις υποθέσεις, ενώ πλέον τίθενται και σοβαρές αμφιβολίες για το επίπεδο της παρεχόμενης ασφάλειας στις συσκευές της Apple.
Η εισαγγελέας της κεντρικής περιφέρειας της Καλιφόρνια που χειρίζεται την υπόθεση δήλωσε ότι «ολοκληρώθηκε ένα βήμα στην έρευνα της υπόθεσης, θα συνεχίσουμε να διερευνούμε κάθε στοιχείο και θα ακολουθούμε κάθε σύννομη νομική διαδικασία ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση».
iphone 5c
Από την πλευρά της η Apple, μετά το ξεκλείδωμα της συσκευής, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διατυπώθηκε η πεποίθηση της εταιρείας ότι η απαίτηση ξεκλειδώματος της συσκευής εκ μέρους του FBI «ήταν λάθος και θα αποτελέσει ένα επικίνδυνο τετελεσμένο».
«Η Apple πιστεύει βαθιά ότι ο λαός στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο αξίζει την ασφάλεια των δεδομένων του, την προσωπική ασφάλεια και την διαφύλαξη της ιδιωτικής του ζωής», τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το FBI δεν ανακοίνωσε ποιος είναι ο «τρίτος εταίρος» που ξεκλείδωσε τη συσκευή αλλά ούτε και ποια ήταν η μέθοδος που ακολουθήθηκε. Μόλις λίγες ημέρες πριν είχε διαρρεύσει ότι το FBI είχε ζητήσει τη συνδρομή της ισραηλινής εταιρείας ασφαλείας Cellebrite, η οποία εξειδικεύεται στην εξαγωγή και μεταφορά δεδομένων από φορητές συσκευές, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται η συμμετοχή της.

 [via]