|

Ubuntu 14.04.04 Released

Το Ubuntu 14.04.4 (η 4η έκδοση/point release) κυκλοφόρησε μόλις χθες, για εκδόσεις Desktop, Server, Cloud καθώς και Core συστήματα. Επίσης, τα επίσημα παράγωγα του Ubuntu έχουν κυκλοφορήσει σε αυτό το point release.
ubuntu-14-04-4
Μπορείτε να φανταστείτε τα point releases ως service packs (αυτή η αντιστοιχία για Windows users). Μη φανταστείτε όμως ότι η αναβάθμιση είναι τόσο επώδυνη όσο σε ένα service pack.
Αυτό που προσφέρει η νέα έκδοση του Ubuntu 14.04 είναι νεότερο πυρήνα και νεότερο X stack. Η διαδικασία αυτή της αναβάθμισης του πυρήνα και του X stack ξεκίνησε από την έκδοση 12.04 και συνεχίζει (και μάλλον θα συνεχίζει). Αυτό που θέλει να προσφέρει η Canonical με αυτές τις αναβαθμίσεις είναι νέα χαρακτηριστικά και λογισμικό για την LTS έκδοσή της, η οποία υποστηρίζεται για 5 χρόνια.
Μη το μπερδεύετε με τις αναβαθμίσεις ασφαλείας, αυτές έρχονται ούτως ή άλλως.

Να αναβαθμίσω;

Εξαρτάται.
Αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, όχι. Αυτή είναι η δική μου προτροπή. Αν ωστόσο χρειάζεστε κάποιο χαρακτηριστικό από τον νεότερο πυρήνα ή συνολικά από όλο το πακέτο το οποίο αναβαθμίζεται (πυρήνας και X stack), τότε ναι.
Μην ξεχνάτε ότι η 14.04.3 και η 14.04.2 (για όσους έχουν εγκαταστήσει κάποια από αυτές τις εκδόσεις) το HWE stack τους θα λήξει κάποια στιγμή. Όχι όμως των προγενέστερων εκδόσεων (14.04.0 και 14.04.1).
Ναι, είναι λίγο μπέρδεμα όπως το έχουν κάνει. Για όποια απορία, αφήστε ένα σχόλιο. Αυτό που έχει σημασία είναι με τι iso κάνατε την εγκατάσταση και ΑΝ έχετε ήδη αναβαθμίσει και κάποιο νεότερο HWE stack.
Μα τι στα κομμάτια είναι αυτό το HWE stack; Δείτε εδώ ή/και εδώ και για όποια απορία αφήστε σχόλιο.
Θα μου έρθει ειδοποίηση για αναβάθμιση;
Λογικά ναι. Θα πρέπει να δείτε ειδοποίηση και οι έχοντες κάποια προγενέστερη έκδοση (πχ 14.04.3) , αλλά και όσοι έχετε ακόμη την 12.04 (η οποία αν και παλιά, υποστηρίζεται ακόμη και μέχρι το 2017).Η 14.04 θα υποστηρίζεται μέχρι το 2019.
Επίσης, έχει αναβαθμιστεί και η τελευταία διαθέσιμη εικόνα iso με όλο το νέο λογισμικό έτσι ώστε όποιος/α κατεβάσει τώρα την 14.04 να μη χρειαστεί να κάνει 1 τρισεκατομμύριο αναβαθμίσεις.
Τα επίσημα παράγωγα του Ubuntu έχουν επίσης αναβαθμιστεί όπως αναφέραμε, δείτε τα σε αυτόν τον σύνδεσμο.

[via]