|

To MyShake app σας προειδοποιεί για σεισμό

myshake app

Το smartphone μπορεί να μετατραπεί σε ένα εργαλείο προειδοποίησης για σεισμούς με το MyShake app.


Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή MyShake είναι διαθέσιμη αποκλειστικά για Android smartphones, μέσω του Google Play Store. H εφαρμογή έχει δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και έχει ως σκοπό της να δώσει προειδοποίηση για σεισμό σε πληθυσμούς που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο σεισμογράφο για την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Η εφαρμογή φιλοδοξεί να κάνει πιο ταχεία την έγκαιρη προειδοποίηση για έναν επερχόμενο σεισμό, έτσι ώστε να σωθούν ζωές.

Μπορεί η λειτουργία των σεισμογράφων να θεωρείται δεδομένη στον Δυτικό κόσμο, αλλά δεν είναι λίγες οι αναπτυσσόμενες χώρες εκείνες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα της έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς που συμβαίνουν εκεί. Σε πραγματικές συνθήκες, 300 smartphones στα οποία έχει εγκατασταθεί το MyShake app, έχουν τη δυνατότητα να βρουν το επίκεντρο, την ώρα και την ισχύ ενός σεισμού σε μια ακτίνα 110 χιλιομέτρων.

Το ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο των μοντέρνων smartphones, χωρίς την εγκατάσταση του MyShake app, μπορεί να εντοπίζει έναν σεισμό της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε μια ακτίνα 5 με 10 χιλιομέτρων, άρα δεν έχουν και μεγάλη χρησιμότητα χωρίς το κατάλληλο λογισμικό, όπως αυτό που έχουν δημιουργήσει οι επιστήμονες του Μπέρκλεϊ.

[via]